Надежда Савченко – од хероине Кијева до агента Кремља

Дојче веле
Надежда Савченко – од хероине Кијева до агента Кремља

Кијев - Надежда Савченко је била украјинска национална икона, али се по повратку у Кијев изјаснила за директне преговоре са сепаратистима и тиме изазвала гнијев.

То је за Дојче веле навео украјински новинар и аналитичар Сергеј Руденко.

Наводно, народна љубимица не би требало да иде сепаратистима на преговоре. А ако инсистира на томе, онда то значи само једно: легендарна летачица иде на руку Владимиру Путину, сматрају критичари Надежде Савченко. Ето, за само двије недјеље је она превалила пут од омиљене хероине нације до „агента Кремља".

Експеримент или промашај?

Цијела ова прича са позивом на директне преговоре са сепаратистима изгледа у најмању руку чудно. Надежда је сама позвала телефоном водећу украјинску радио-станицу да би у етру уживо предложила начин ријешавања конфликта у Донбасу – директним преговорима са сепаратистима. Појаснила је да би била спремна да као посланик Врховне Раде разговара са лидерима самопроглашених република.

За неколико политичара и блогера је то било довољно да је означе као неког ко игра за рачун Владимира Путина. Уосталом, Кремљ одавно инсистира на директним преговорима Кијева и сепаратистичких лидера. Циљ је да се Украјина присили да призна како је сукоб у Донбасу – грађански рат, а оне који су тамо приграбили власт прогласити једном од страна у мировном процесу.

Хтела то Савченкова или не, она у овом случају наводи воду на Путинову воденицу. Мало ко сумња у племенити циљ ове пилоткиње да заустави рат на истоку земље и да испослује ослобађање украјинских ратних заробљеника. Али предложено средство – директни преговори са сепаратистима – искаче из оквира опште украјинске политике. За Кијев су и лидери самопроглашених република и сви који су на истоку земље узели оружје у руке – терористи, са којима се не преговара.

Без права на грешку

Надежда Савченко је сигурно била начисто с тим да ће њена иницијатива наићи на негативне реакције дијела друштва и политике. Зашто је онда она с тим изашла у јавност? У првој верзији одговора, Надежда чини све што може да ослободи своје саборце из заробљеништва. У другој верзији, она разглашава туђе идеје које имају за циљ да се Кијев подстакне на преговоре са сепаратистима.

Обије верзије би могле бити истините. Али Савченкова нема право на грешку. Она је симбол борбе за цијеловитост и слободу Украјине. Украјинци Надежди могу опростити много тога, само не и сопствено разочарење у њу. Послије њеног повратка из Русије у Украјину они су од своје јунакиње очекивали било шта, само не предлог да се преговара са сепаратистима.

Њене изјаве се размимоилазе са дјеловањем украјинске стране у спољној политици. Надежда није само народни посланик Украјинског парламента већ и Парламентарне скупштине Савета Европе. Пре двије недјеље је рекла да се спрема за европску турнеју. То значи да ће она „формулу помирења" понављати и у европским престоницама. Послије тога ће и председник Порошенко и украјински министар спољних послова Климкин морати да уложе додатне напоре да би европским колегама објаснили своју позицију.

"Фактор Савченко"

У двије недјеље колико је протекло од њеног ослобађања из руског затвора, Савченкова је поред ове изјаве о будућности Донбаса дала још једну: Ако је то неопходно за отаџбину, она је спремна да постане предсједница Украјине. А уз то се демонстративно изјаснила против уставних измјена у судској области, на којима инсистира Порошенко. Укратко, Савченкова се понаша тако како сматра да је нужно, а не онако као од ње очекују.

У блиској будућности ће „фактор Савченко" бити ако не главни, онда у крајњем случају одлучујући елемент украјинске политике. Тренутно Надежда код Украјинаца има велики кредит повјерења. Како ће га трошити то за сада нико не зна. Понеко мисли да је њена мисија смишљена у Москви како би испровоцирала у друштву незадовољство дјеловањем предсједника Порошенка. Понеко је искрено увјерен да су њене претензије на мјесто предсједника оправдане. А неко пак да ће она као „агент Москве" брзо долијати.

Како год, посланица Надежда Савченко је унијела живост у украјинску политику. Са њом ће Порошенко морати да рачуна. То што она говори ослушкује и Јулија Тимошенко. Надежду знају у Европи. А од најновије изјаве су је уочили и лидери самопроглашених република. Надежда Савченко за сада себи може да дозволи да говори и да се понаша у складу са тим што оцјењује као нужно. Но, и она мора да схвати да кредит повјерења који јој је дат – није вјечан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана