На раскршћу трговине и ходочашћа - мали јордански град је место заједништва и блискости

ГС
Foto: Архива

Унеско је овај мали јордански град са минаретима и црквеним торњевима који деле исти хоризонт препознао као "мjесто толеранције и урбаног гостопримства"

Ас-Салт се нашао на најновијој Унесковој листи светске баштине на Блиском истоку. Смештен на раскршћу трговине и ходочашћа између Средоземног мора и Арапског полуострва, Ас-Салт је израстао у успешан град у касном 19. веку током раздобља реформи намењених "модернизацији" Отоманског Царства.

Историјско језгро града сачињено је од стотина кречњачких грађевина које потичу из касног 19. и почетка 20. века, и све су у истом стилу, њихови типични лукови, високи прозори и резбарени стубови блистају на сунцу.

Оно што овај град чини посебним су људи и њихова љубазност. Ас-Салт је постао место сусрета истока и запада, између пустиње и урбаних средишта, а разноликост града се огледа у његовој архитектури.

Структура града подстакла је осећај заједништва и близине. Комшије живе врло близу једни других и подржавају једни друге на много различитих начина. Мрежа међусобно повезаних степеништа, заједничких дворишта и јавних тргова покренула је развој толерантног, вишеверског друштва и донела је осећај припадности заједничком простору. Већина традиционалних зграда има заједничка дворишта или терасе на којима људи могу заједно кувати, јести и пити.

Људи овде још увек живе као да су део исте породице, међу њима нема сегрегације. Овде је чак и црква окренута према џамији и деле исти улаз. Муслимани и хришћани учествују у свечаностима једни других. И хришћани и муслимани иду заједно на молитву, сви су добродошли. Они деле оно све што имају са својим ближњим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана