На продају "Златна плоча" из "Војаџера"

Срна
Foto: Илустрација

БИЈЕЉИНА- Копија златне плоче, коју је НАСА 1977. године послала у свемир путем сонди "Војаџер 1" и "Војаџер 2", понуђена је на продају.

Копију је посједовао астроном Карл Саган.

Ријеч је о својеврсној временској капсули која би требала да ономе ко је нађе у свемиру да својеврстан увид у причу о људима, односно земаљској раси.

На златној плочи нашло се 115 фотографија и различитих природних звукова као што су таласи, вјетар, грмљавина...

Осим тога, на плочи се налази и избор музике из цијелог свијета и различитих ера у људској историји, а све је снимљено на 59 језика.

На самој плочи исписана је поздравна порука тадашњег америчког предсједника Џимија Картера и генералног секретара УН Курта Валдхајма.

Плоча је смјештена у заштитни алуминијски омот на коме је сликама објашњено како покренути плочу и преслушати њен садржај.

Када су свемирске летјелице "Војаџер 1" и "Војаџер 2" напустиле Сунчев систему нашле су се у празном свемиру - наводе научни портали.

Предвиђа се да ће, због брзине којом лете, проћи четрдесет хиљада година прије него што се приближе било ком другом планетарном систему.

Копија те златне плоче наћи ће се у понуди познате аукцијске куће "Сотбијеви", а процјењује се да би могла достићи цијену од 600.000 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана