Nа мети хакера и начин складиштења и превоза вакцина

Срна
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН- Амерички технолошки гигант "IBM" упозорио је данас да би се на мети хакера могле наћи компаније које су од кључне важности за дистрибуцију вакцина против ковида 19.

У саопштењу IBM-a наводи се да је откривена "глобална кампања лова" усмјерена на "хладни ланац" организација повезаних са вакцином. "Хладни ланац" је процес потребан да би дозе вакцине биле на веома ниској температури на путу од произвођача до програма имунизације.

Америчка Агенција за безбједност и инфраструкру на интернету објавила је извјештај IBM-a уз упозорење државној организацији "Операција ворп брзина" задуженој за набавку и дистрибуцију вакцине да буду на опрезу.

Разумијевање начина како изградити сигуран хладан ланац од кључне је важности за дистрибуцију вакцине попут оне коју су произвели "Фајзер" и "Бајонтек" јер дозе морају бити складиштене на температури од минус 70 степени Целзијусових или ниже како би се избјегли штетни утицаји.

Служба за безбједност на интернету фирме IBM регистровала је групу напредних хакера који су радили на прикупљању информација о разним аспектима хладног ланца.

"Хакери су уложили веома велики напор и истраживали су исправну припрему, модел и цијену разних јединица за хлађење компаније Хајер", рекла је аналитичар IBM-a Клер Забоева, која је помагала при изради извјештаја.

Фирма "Хајер бајомедикал" специјализована је за превоз вакцина и складиштење биолошких узорака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана