На југу Италије, некадашњој Великој Грчкој, откривени ратнички шљемови и осликане рушевине зида VIDEO

национална географија
Foto: printscreen

Археолози су на југу Италије открили древне ратничке шљемове и рушевине осликаног зида од цигле који је могао да буде дио храма посвећеног богињи Атини, изјавили су званичници.

Италијански министар културе Дарио Франческини рекао је да су остаци ископани на популарном археолошком локалитету Велија, на мјесту некадашњег древног града у области Велика Грчка коју су Грци населили у осмом вијеку прије нове ере.

Локалитет Велија се налази 40 километара југоисточно од остатака древног града Паестум, познатог по грчким храмовима.

Недавно завршеним ископавањем у Велији откривено је пар шљемова у добром стању, остаци зграде, вазе са грчким натписом за "свето" и метални дијелови предмета који би могли да буду оружје, саопштило је Министарство културе.

Директор Државних музеја Масимо Осана, који је дуго руководио ископавањима на археолошком локалитету Помпеја, рекао је да подручје истражено у Велији вјероватно садржи реликвије приноса Атини, грчкој богињи рата и мудрости, послије важне поморске битке у оближњем Тиренском мору.

Велија је позната и као дом древне грчке школе филозофије, којој припадају Парменид и Зенон.

Ritrovate a #Velia, città della Magna Grecia sulla costa campana, nel Cilento, le armi di una celebre battaglia navale di oltre 2500 anni fa. Una scoperta che accende nuova luce su un'affascinante pagina di storia antica del Mediterraneo. Federico Pietranera #Gr1 pic.twitter.com/5kQgYx2iPn

— Rai Radio1 (@Radio1Rai) February 1, 2022

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана