На Исланду поново отворена бања у близини ризичног вулкана

Танјуг
Foto: Icelandmonitor.mbl.is

РЕЈКЈАВИК - Једна од најпопуларнијих туристичких атракција Исланда, бања Плава лагуна, поново је отворена након више од мјесец дана, упркос ризику од ерупције оближњег вулкана Свартсенги.

Руководство Плаве лагуне донијело је одлуку о поновном отварању, упркос упорним сеизимичким активностима и 230 пријављених земљотреса у последња два дана, и упозорењу полиције која остаје у стању приправности, преноси Гардијан.

Хотели и један од ресторана који припадају овом одмаралишту остаће затворени до четвртка, када се очекује поновна евалуација ситуације.

Прије отварања, запослени су обавили безбједносну вежбу, како би што брже евакуисали подручје у случају ерупције, саопштила је Хелга Арнадотир, извршна директорка продаје Плаве лагуне.

"Прерано је рећи да ли је акумулација магме у Свартсенгију престала и да ли је њено повећање престало. Стопа деформације се донекле смањила последњих дана, али је потребно више података за тумачење могућег развоја активности", саопштио је исландски метеоролошки завод.

Плава лагуна, геотермална бања југозападно од Рејкјавика, затворена је 9. новембра након што је више од 1000 земљотреса погодило полуострво Рејкјанес за мање од 24 часа, што је приморало десетине гостију да побјегне из одмаралишта.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана