На дну Дунава код Прахова око 150 пловила њемaчке ратне флоте

Tanjug
Foto: Reuters

ПРАХОВО- На дну Дунава на 862. километру његовог пловног пута, код Прахова, лежи око 150 пловила њемачке ратне флоте, потопљене 1944, од којих је око 20 бродова, а остало су транспортне скеле, барже, шлепови и торпедни чамци, рекао је данас за Танјуг хроничар Велимир Траиловић, аутор књиге "Прахово од Римског доба до данас".

Због изузетно ниског водостаја Дунава из дубина су "извириле" олупине немачких бродова са краја Другог свјетског рата, а Траиловић је подсјетио да су нацисти на путу до Прахова потопили 1944. године своју ријечну флоту приликом повлачења из Црног мора.

"То сам пронашао у литератури у архиви немачког Речног бродарства. Иначе у војном архиву немачком они као да нису ни забележили овај догађај", казао је Траиловић.

Казао је и да су после рата у пероду од 1945 до 1948. године екипе руских и наших инжењера радили на извлачењу ових бродова, јер бродови нису могли да пролазе у том дијелу пловног пута и додао да је том приликом извучено пет бродова.

Олупине бродова које се сада виде због ниског водостаја привукле су бројне телевизијске екипе и туристе о чему свједочи риболовац Игор Шкундрић, којег новинари најчешће ангажујемо за превоз до олупина.

"Долазе пошто се најављује да ће бродове да изваде, па им је вероватно ово последња прилика," казао је риболовац.

Према најавама из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструкруре у току је међународни тендер за вађење бродова из Дунава и извођач радова би требало да буде познат у октобру.

Вриједност пројекта је 32 милиона евра од којих је 50 одсто учешће Европска унија, а остало је преко гранта ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана