На аукцији чувена јакна База Олдрина из мисије на Мјесецу

Tanjug
Foto: CollectSpace

ЊУЈОРК- Позната аукцијска кућа Сотбис најавила је аукцију за 26. јул на којој ће бити понуђени на продају артефакти из мисија "Гемини 12" и Аполо 11", међу којима и чувена јакна у којој је Баз Олдрин као други човјек изашао на Мјесец, пренијели су амерички медији.

Сотбис ће на овој аукцији представити артифакте из личне колекције База Олдрина, као и предмете који су били кључни у мисији слетања на Мјесец.

Шеф одјељења поменуте куће истакао је да је ова аукција од велике вриједности, јер не представља само "свједочанство једног од највећих достигнућа", већ и предмете без којих мисије значајне за читаво човјечанство не би биле могуће.

"Ово су важни историјски артефакти из највећег тренутка у људској историји. Они нас подсећају на оно што човечанство може да постигне", рекао је он.

Међу главним стварима на распродаји ће бити фломастер и поломљени врх прекидача који су били од пресудног значаја да Олдрин и Нил Армстронг, први човјек који је изашао на Мјесец, напусте површину Земљиног сателита.

На аукцији ће се наћи и јакна База Олдрина, коју је астронаут носио у мисији "Аполо 11", када није ношено свемирско одијело.

„Биће ту и НАСА значка, значка Аполо 11 и америчка застава. Поред тога биће доступне и неке од најпознатијих слика из мисије. Осим стварне шетње по Месецу, наћи ће се и Базова слика на којој се може видети јакна која ће се, такође наћи на аукцији" , навели су из аукцијске куће.

Свемирска одијела која су Олдрин и Армстронг носили на површини Мјесеца, као и комбинезони за летење које су обукли Армстронг и Колинс налазе се у бази америчког Националног музеја ваздухопловства и свемира.

Очекује се да ће Олдринова јакна бити продата за један до два милиона долара.

"Аполо 11" је била прва аустронаутска мисија са задатком спуштања људи на површину Месеца, лансирана је 16. јула 1969. године, док је мисија "Гемини 12" свемирски лет из 1966. Обе мисије се сматрају значајним за читаво човјечанство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана