На Аљасци прорадила три вулкана, један избацује лаву

Танјуг
Вулкан Павлов на Аљасци
Foto: pixnio.com | Вулкан Павлов на Аљасци

ЕНКОРИЏ - Три вулкана на Аљасци су тренутно у разним стањима ерупције - један избацује лаву, а преостала два избацују пару и пепео.

Досад, ниједна од мањих заједница у близини вулкана није угрожена, рекао је данас Крис Вејтомас, геолог у Вулканској опсерваторији Аљаске.

На вебкамерама је могло да се види како из вулкана Павлов излијеће пепео, због чега је опсерваторија подигла пријетњу од жутог нивоа на наранџасти, који указује на могуће проблеме и на то да је ерупција близу, пренио је АП.

Облаци пепела су се подизали изнад врха вулкана високог 2.518 метара и ишли су 10 километара увис, навео је Вејтомас.

“Павлов је веома лукав вулкан. Може да проради без већег упозорења”, казао је он.

Павлов је покривен снијегом и ледом на југозападу Аљаске, на око 1.000 километара југозападно од Енкориџа, главног града ове америчке државе.

Најближе мјесто је Колд беј, који се налази на око 55 километара југозападно од Павлова, који се сматра једним од најактивнијих вулкана на Аљасци.

Посљедњи пут, Павлов је имао ерупцију 2016. године, када је избацивао пепео на друго мјесто, Нелсон лагуну.

Опсерваторија је данас примила позиве од становника из мјеста Адак о фонтани лаве на врху вулкана Велики Ситкин, што се потврдило путем вебкамера.

“Чињеница да људи могу да изађу испред кућа и да гледају све то је сјајна”, оцијенио је Вејтомас.

Он је додао да уколико се активност вулкана појача, Адак би могао да буде засут пепелом из Великог Ситкина, који се налази на острву удаљеном око 43 километара даље.

“Фонтана лаве је необична за Велики Ситкин, али је била углавном пасивна у овом стадијуму”, казао је геолог.

Велики Ситкин се налази на 1.851 километар југозападно од Енкориџа.

Вулкан Семисопочоној, који се налази на 240 километара даље на ненасељеном острву на западном крају Алеутијанских острва повремено је радио у сриједу и направио облак пепела који је ишао на преко 3.000 метара, закључио је геолог.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана