Музички издавачи туже Твитер за 250 милиона долара

Танјуг
Музички издавачи туже Твитер за 250 милиона долара

Група од 17 музичких издавача из САД-а тужила је Тwиттер те тражи милионску одштету.

 Издавачи тврде да је Твиттер омогућио кршење ауторских права у случају готово 1.700 пјесама. Национално удружење музичких издавача (НМПА) сада тражи одштету већу од 250 милиона долара. У тужби на суду се наводи да Тwиттер "дозвољава и подстиче кршење закона" због профита, као и да се ситуација није поправила откако је Елон Муск купио платформу.

НМПА представља фирме међу којима су Sony Music Publishing BMG Rights Management i Universal Music Publishing Group  и тврди да Тwиттер "наставља убирати профит од доступности нелиценциране музике без плаћања неопходних накнада за лиценцирање".

Кршење правила су "омогућила Тwиттеру неправедну предност" у односу на конкуренцију укључујући ТикТок, Фејзбук, Инстаграм,Јутјуб  и  платформе које плаћају за музичке лиценце.

Предсједник НМПА Давид Исраелите је рекао да је "Тwиттер највећа платформа друштвених медија која у потпуности одбија лиценцирати милионе пјесама".

Муск је тренутно најбогатији човјек свијета, а Тwиттер је купио прошле године за 44 милијарде долара. Потом је смањио радну снагу за 75 посто, а ти "резови" се односе и на тимове који прате случајеве злостављања. Такођер, промијенио је начин верификације налога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана