Музеј у Аушвицу немоћан пред морбидним селфијима

Б92
Музеј у Аушвицу немоћан пред морбидним селфијима

Музеји у некадашњим концентрационим логорима које су нацисти током Другог свјетског рата подигли у окупираној Пољској, немоћни су пред новом модом селфија које млади снимају на најтрагицнијим мјестима холокауста, какво је Зид смрти у Аушвицу, али управе музеја не желе да због тога забране фотографисање на цијелом терену логора.

Појава насмејаних тинејџера на "селфијима" испод капије логора и циничног нацистичког написа "Рад ослобађа" или дјевојака у секси позама испред симбола трагедије Аушвица, узела је толико маха да се на Фејсбуку појавио профил на којем је прикупљен велики број таквих фотографија у жељи да изазове осуду.

Американка која је поставила тај профил, задовољна пошто су многи млади обрукани уклонили логорашке селфије са својих профила, такође га је затворила.

"Има нечег гротескног у секси или заводљивом осмијеху испред гасних комора. Сста то значи, да ли сам секси у Аушвицу", казала је та Американка која се упустила у борбу против морбидних и неукусних селфија.

"Они који до сада нису разумијели поруку, вјероватно је никада неће ни разумијети", објаснила је засто је уклонила страницу "With My Besties in Auschwitz"  који је по њеној оцијени испунио своју сврху да упозори.

"Нема ничег лошег у самом фотографисању. Важно је како ће се снимци касније употребити. Често видимо младе како снимају селфије у Аушвицу, чешће су то млади странци него Пољаци. Има људи који се сликају пред Зидом смрти. Када групу прати водич упозорава да то не раде. Теже је са онима који обилазе Аушвиц без водича", казао је пољској телевизији ТВН24 портпарол Државног музеја некадашњег нацистичког логора Аушвиц-Биркенау, Бартош Бартизел.

У тој највећој некадашњој нацистичкој фабрици смрти у којој је више од милион људи, претежно Јевреја, побијено у гасним коморама или умрло због нељудских услова живота у логору, забрањено је фотографисање сталне поставке и у неким павиљонима, рецимо тамо гдје је изложена коса убијених логораша.

Бартизел је упозорио да није могуће увести потпуну забрану фотографисања на терену логора а већина селфија и фотографија се снима мобилним телефонима.

"Људи ни не знају на шта све подсјећа тај логор. За такве изгреде (са снимањем селфија) најважније је да се млади људи припреме пред обилазак Аушвица и да постану свјесни на какву историју он подсећа. Аушвиц није само лекција историје већ прије свега емаптије. Ко је свјестан извесних граница тај их не прелази", казао је портпарол Музеја у Аушвицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана