Мушкарац из Калифорније осуђен за шверц Херкуловог мозаика из византијског доба

Tanjug
Foto: Twitter

ЛОС АНЂЕЛЕС- Мушкарац из америчке савезне државе Калифорније осуђен је због илегалног увоза древног подног мозаика, за који се вјерује да је направљен у данашњој Сирији пре скоро 2.000 година и процењен је на скоро пола милиона долара.

  Мохамад Јасин Алкарихи (56), проглашен је 21. јуна кривим по једној тачки за шверц робе, наводи се у саопштењу америчког тужиоца.
 

   Он је направио „лажну класификацију“ о „вредности и квалитету“ масивног мозаика, рекли су федерални тужиоци у саопштењу. 
 

   Древна умjетничка дjела стигла су у луку у Лонг Бичу као део пошиљке из Турске у августу 2015.
 

   Мозаик, за који се сматра да датира из византијског доба Римског царства, приказује митолошку сцену: Херкулес спасава Прометеја, којег су други богови оковали за стену због крађе ватре.
 

   Алкарихи је платио само око 12.000 долара за антиквитете, чија је вредност процењена на 450.000 долара, према канцеларији америчког тужиоца, преноси Си-Ен-Ен.
 

   Приликом уношења уметнине у САД, дао је лажну изјаву да увози керамичке плочице из Турске у вредности мањој од 600 долара.
 

   Мозаик је тежак скоро тону, дугачак је око 4,5 метара и висок 2,5 метра, наводи се у саопштењу. 
 

   Предмет је био сакривен у транспортном контејнеру иза гомиле ваза, а затим камионом послат у Алкарихијев дом након што је прошао царину, да би 2016. био заплењен из његове гараже.

    Алкарихи би требало да буде осуђен следећег месеца и прети му максимална казна од две године федералног затвора, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана