Мурали са ликом Николе Тесле широм Америке (ФОТО)

Танјуг
Мурали са ликом Николе Тесле широм Америке (ФОТО)

Мурали са ликом Николе Тесле налазе се широм САД, а на једном - INNOVATE у Холивуду, на Флориди, раме уз раме са славним научником су Алберт Ајнштајн, Илон Маск и Кетрин Џонсон - америчка математичарка чији су прорачуни били кључни за успјех које је НАСА остварила у свемирском програму.

Највећи мурал на свијету посвећен Теслином животу настао је у Линколну, главном граду Небраске, а његово осликавање је, како за Танјуг каже, иницијатор цијелог пројекта Метју Вегенер покренуло тадашњег градоначелника да донесе Прокламацију на основу које се дан Теслиног рођења сваке године обиљежава као Дан иноватора.

- Највећи мурал посвећен Тесли илуструје догађаје из живота проналазача и електроинжењера 20. вијека приказане кроз 16 наративних "панела" - објаснио је Вегенер и додао да је умјетник Амос Стернс дизајнирао мурал тако да би могао да се посматра с десна на лијево.

Мурал који слави Теслин живот насликан је на спољним зидовима складишта из 1907. године, након што је 2008. његов сувласник постао Вегенер, чије је интересовање за Теслу, како додаје за Танјуг, почело очевим причама, о "лудом а генијалном проналазачу и Теслиним калемовима“.

- Што сам више сазнавао о Тесли, то је моје дивљење расло. На крају, Тесла је постао мој највећи херој - рекао је Вегенер.

A mural of a person on a brick wallDescription automatically generated

Мурал посвећен Тесли, како додаје, насликан је на старом здању складишта гдје је хаб (хуб) Турбине Флатс који окупља иноваторе и ствараоце.

Осим мурала у срцу Холивуда, на Флориди, са "најиновативнијим личностима историје" и највећег лоцираног у срцу Небраске, муралом се Тесли "одужио" и Колорадо Спрингс. Тесла је у том другом по величини граду у Колораду живио краће од годину дана, отворио је и лабораторију од које данас нема ни трага - сви њени дијелови продати су на аукцији.

За разлику од тих мурала, чију су израду иницирали Американци, онај у Чикагу, настао је захваљујући визији власника ресторана Београд на чијим зидовима се и налази.

- Дјело је познатог чикашког умјетника Асенда који је талентом успио да дохвати Теслину генијалност и визионарски дух - наводе за Танјуг власници Београда и додају да је мурал постао симбол инспирације и иновације, који подсјећа на важност науке и креативности.

Како је за Танјуг рекла Јелена Цветковска, представница породице која води ресторан Београд, "мурал је данас важна знаменитост Чикага".

Она је додала да је израда мурала трајала дуго, јер им је циљ био да на оригиналан начин оставе утисак достојан Тесле.

A mural of a person sitting in a chairDescription automatically generated

Осликан је, према њеним ријечима, на одушевљење гостију и пролазника из свих дијелова свијета, који се са задовољством фотографишу са Теслиним ликом, а то је прилика да они малобројни, који ипак не знају за тог горостаса човјечанства, науче нешто о њему.

Иновационо технолошки хаб SF.ID заслужан за мурал INNOVATE, наводи да је посебно поносан што има један од највећих и најљепших мурала у Холивуду, мјесту основаном 1905. године на Флориди, на обали Атлантика, између Мајамија и Форт Лодердејла.

- Наш мурал говори о моћи стварања и иновације. Желимо да људи виде наш мурал и буду инспирисани невјероватним умовима који су на њему - Николом Теслом, Албертом Ајнштајном, Кетрин Џонсон и Илоном Маском. Сваки од ових иноватора имао је невјероватан утицај на свијет какав данас познајемо. Сваки од њих је у дјела унио енергију напредног размишљања и храбрости. То је управо оно чему у SFID Tech Hub-у тежимо сваки дан - наводе из SF.ID и додају да се надају да ће пролазници наћи инспирацију у муралу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана