Мугабеова раскош у земљи сиромаштва

Агенције, Фото ЕПА
Мугабеова раскош у земљи сиромаштва

Хараре - Хиљаде становника Зимбабвеа изашло је на улице Машвинга на импозантну прославу 92. рођендана предсједника Роберта Мугабеа, који је најстарији државник на свијету.

Око 50.000 људи присуствовало је главној церемонији, а гости су пристизали аутобусима, камионима и пјешице. Предсједник Зимбабвеа је на почетку прославе пустио симболично 92 балона, док су за ту церемонију направљене торте импозантне величине, међу којима је једна у облику афричког континента и тешка 92 килограма.

На рођенданској прослави, која је почела још прије седам дана, били су министри, стране дипломате и званичници из Анголе, Боцване, Јужне Африке, Намибије и Танзаније. На менију је била дивљач и говедина, а организатори кажу да су за свечани ручак утрошили месо од 50 крава. Многи учесници су носили одјећу на којој је био одштампан портрет Мугабеа, док је на некима писало "Волимо те Боб". Неки су имали одјећу у црвено, црним, зеленим и жутим нијансама, што су боје владајуће партије.

Гости су слушали поезију, извођење пјесама и игара његових присталица које га сматрају афричком иконом и визионаром.

Неки, као што је бивши министар информисања Џонатан Мојо, сматрају да Мугабеов рођендан треба прогласити националним празником.

Мугабе је рекао да нико не треба да гладује због посљедица суше која је погодила три милиона грађана Зимбабвеа и због чега је проглашено алармантно стање у неким подручјима.

- Чинимо све што је у нашој моћи да нахранимо нацију. Сигурно ћемо проћи кроз овај тешки период - рекао је Мугабе у свом говору.

На потпредсједника Емерсона Мнангагвеа се гледа као на потенцијалног новог предсједника, иако га је Мугабеова жена Грејс критиковала посљедњих неколико седмица, што је очигледан знак растућег ривалства. Мугабе је осудио страно мијешање у унутрашња питања земље, као што је питање ко ће га наслиједити на челу државе. Он је рекао да су "Британци и Американци нудили велике суме новца људима из и ван странке да изазивају подјеле у земљи", служећи се "лукавством као и увијек".

Екстравагантне прославе Мугабеовог рођендана сваке године су предмет критика у Зимбабвеу, који пролази кроз озбиљне економске тешкоће. Опозиција је навела да ће овогодишња прослава коштати око 800.000 долара.

Мугабе, који нема намјеру да напусти власт, једном приликом је рекао да ће напустити предсједничку функцију послије 100. рођендана. Предсједник Зимбабвеа, који је рођен 21. фебруара 1924. године, био је предсједник владе од 1980. до 1987, а од 1987. године је шеф државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана