МСС недовољно ефикасна у тренутној геополитичкој ситуацији

Срна
Foto: Архива

МОСКВА - Међународна свемирска станица /МСС/ није довољно ефикасна у тренутној геополитичкој ситуацији, изјавио је генерални директор руске свемирске корпорације "Роскосмос" Дмитриј Рогозин.

Он је рекао да је проблем то што још није размјештена руска орбитална сервисна станица која би била неколико пута ефикаснија. Рогозин је изразио наду да ће будућа орбитална станица омогућити поправке и замјену опреме током лета, односно да ће служити као "вјечна платформа за подршку".

"Већ смо започели фазу скицирања дизајна. Биће нам потребно још неколико година. Уколико будемо довољно вриједно радили, можда ће бити могуће да први модул пошаљемо у орбиту 2026. године", истакао је Рогозин. Рогозин је нагласио да није пожељна празнина између рада МСС-а и лансирања нове станице те да би пауза од неколико година довела до губитка вјештина тимова за обуку и вршење истраживања, јавио је ТАСС.

Предсједник САД Џозеф Бајден најавио је 24. фебруара да ће санкције које су САД и њихови савезници увели Русији због ситуације у Украјини погодити руски сектор високе технологије и свемирски програм. Он је упозорио да ће САД преполовити извоз високе технологије у Русију и да ће тиме погодити свемирски програм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана