Oд суше угинули коњи у степи казахстанског полуострва

СРНА
Foto: maxpixel.net

АКСХИМИРАУ- Мртви коњи леже расути по сушној степи казахстанског полуострва Мангистау, гдје су велике суше оставиле животиње без хране и воде, угрожавајући егзистенцију стотинама пољопривредника.

Неуобичајено висока температура ваздуха, у неким случајевима рекордна, забиљежена је овог љета у овом бившем совјетском региону Централне Азије, што је навело Казахстан да забрани извоз сточне хране и тражи додатну воду од својих сусједа.

На области Мангистау је то значило да коњи немају шта да пасу, а цијене сијена и јечма су нагло скочиле. Неки фармери цијепају влажни картон на комаде да би се помијешали са сточном храном ради додатне запремине.

Коњско месо и ферментисано кобиље млијеко главни су састојци казахстанске исхране, а узгој коња, заједно са камилама, традиционално је занимање у Мангистауу.

Паша у том подручју била је сиромашна посљедње три године, али је до овогодишњих екстремних врућина било још довољно траве за храњење коња.

Ројтерсов репортер је током путовања кроз ту област видео десетине мртвих коња. Јасно се виде ребра мршавих коња који су још живи.

Провинција Мангистау пријавила је више од 1.000 угинулих коња, говеда и оваца, а влада је саопштила да шаље јечам у то подручје.

Осим од глобалног пораста температуре ваздуха, Мангистау постаје све подложнији суши јер Каспијско море, којим је скоро окружено, постаје плиће, каже научник за заштиту животне средине Оринбасар Тогзханов /Орyнбасар Тогзханов/ са сједиштем у главном граду провинције Актау.

“Постоји осјека или опадање и прилив, али море није достигло свој стари максимални водостај у посљедњих 100 година”, рекао је он.

Светлана Долгих, шеф климатских студија у државној метеоролошкој служби Казгидромет, рекла је да просјечна температура ваздуха у Казахстану сваке деценије расте за 0,3 степена Целзијуса.

Она је рекла да би могло бити привремених позитивних ефеката, попут више кише и зимских снијегова у сјеверним регионима, у којима се узгајају житарице, али се пољопривреда у цјелини сматра угроженом због климатских промјена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана