Mr. Гангнам национални херој

Тaња Милаковић
Mr. Гангнам национални херој

Гангнам је богат, ушминкан, с резиденцијама, добрим школама, нова Кореја гдје конзумеризам помијешан с национализмом ствара формулу сретног живота. А овога момка сигурно знате, каже стари водич из модерне градске вијећнице Сеула, пензионер добровољац који води туристе по заплетеним ходницима чудне, зелене градске зграде у којој су архитекти покушали пронаћи спој традиционалне и модерне Кореје.

Момак којег водич показује је Псај - Парк Џе-санг, краљ "Јутјуба", Мр. Гангнам, најславнији пјевач у Кореји и популарни музичар. Баш је он био главни гост отварања нове градске вијећнице прије нешто више од годину. Оставио је свој потпис за успомену. И за овога старца који витално јури по степеницама, представља нову, козмополитску Кореју, земљу Далеког истока која је од једне од најсиромашнијих држава свијета прије педесетих година данас поносна чланица клуба Г20.

Притом је, Кореја, кажу домаћини у мегаполису Сеулу, земља која готово да нема никаквих природних ресурса, ни нафте ни гаса, и све што су урадили, учињено је економском упорношћу и подизањем из постратног пепела. Остале су ране, минска поља и бодљикава жица на граници са Сјеверном Корејом, али уједињење је, кажу на југу, питање времена.

Нико не процјењује када ће то бити, али биће сигурно. С тим што ће ово уједињење, једном када дође до њега, бити пуно трауматичније од њемачког... У међувремену Јужној Кореји расту амбиције у смислу брендирања земље, и ту је Псај савршено ускочио, па није ни чудо што има статус националног хероја.

- Прије него што се он појавио, Кореја је имала другачији имиџ. Чим би се споменула, људи би мислили о Сјеверној Кореји, о томе да смо у рату, што чињенично и јесмо јер мировни споразум никад није потписан, али као да је Псај отворио врата и Кореја је постала земља музике, културе, К-Попа. То је сада глобална чињеница. Занимљиво је колико једна пјесма може све да промијени - каже професор Јонг Сеок Ким, корејски економиста и интелектуалац. Та нова, пропулзивна Кореја, коју је својом пјесмом о једном сеулском кварту, у којему је рођен, утјеловио буцмасти Псај учинила је у "софт дипломатији" глобално чудо.

Гангнам је јужни дио Сеула, богати кварт, један од њих 25 колико их укупно чини десетомилионску корејску престоницу. Прије 25 година на подручју Гангнама не би се могло пуно тога видјети, али како економија мијења свијет, тако је промијенила и јужну обалу ријеке Хан која дијели Сеул.

У Гангнаму живи више од 1,5 милиона људи, чији су домови окружени стакленим пословним зградама. Ту је снимљен и славни спот који је Гангнам и Кореју лансирао у свјетску поп-антологију. То покушавају и хиљаде других корејских пјевача и бендова, који током седмице вјежбају пред публиком у градским клубовима, а они су у сваком подруму.

Публика су младе дјевојке, мршаве и дотјеране, пажљиво нашминкане, с неком инфантилном цртом - било да се ради о тракицама у коси, накиту или бљештавим поклопцима за мобилне и исто тако пажљиво сређени момци, често обојене косе и стајлинга за црвени тепих, а не сеулски подрум. Осим свирке уживо, било да се свира на улици или у малим просторима, караоке су вјечне - тинејџери урлају у своје микрофоне, уживљени у нове К-поп хитове за које на западној хемисфери никада нисмо чули.

Псај је у Кореји посвуда: на рекламама, видеозидовима у граду, постерима. "Гангнам Стајл" се спомиње у сваком необавезном разговору са странцима и након што је више од милијарду пута на "Јутјубу" неко на овом планету кликнуо на његову пјесму, и корејски је национални понос ојачао.

Каже то и водитељ волонтерске организације која се бави промовисањем Кореје у свијету, Гитае Парк.

- Сањам да једнога дана нећу морати људима објашњавати гдје је Кореја, да је преко пута Јапана или Кине. Сањам да ће људи знати за моју земљу, њену економску снагу, културу и традицију, да ће долазити овамо што више - каже Парк.

Шкамп међу китовима

Гита Парк каже да се Јужна Кореја лагано намеће и као бренд.

- Кореја постаје симбол онога што је добро. И можда звучи као лудост, али једнога бих дана заиста волио да неко за Кину или Јапан каже, "то је она земља покрај Кореје" - говори емотивно и занесено сањарски Парк, додајући да је Кореја предуго била "шкамп међу китовима" - због свог географског положаја окружена политичким или војним суперсилама и увијек каприциозним сусједством.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана