Може ли Нетфликс да извуче убице из затвора: Браћа Менендез на корак до слободе

РТС
Foto: Принтскрин

Нефликсова серија „Чудовишта: Прича о Лајлу и Ерику Менендезу“ истражује контроверзан случај браће која су због бруталног убиства родитеља прије више од три деценије осуђена на доживотну робију.

У свјетлу нових доказа да су њих двојица били жртве злостављања, окружни тужилац Лос Анђелеса отвара процес који би могао да промијени њихову судбину.

Може ли популарна култура да утиче на јавно мњење, па чак и евентуално преиспитивање казне осуђеним убицама?

Окружни тужилац Лос Анђелеса Џорџ Гаскон затражиће на суду да се преиначи пресуда браћи Менендез, након што су појавили нови докази, укључујући писмо које је Ерик 1988. године, осам мјесеци прије убиства родитеља, послао рођаку у ком детаљно описује очево сексуално злостављање.

Случај браће Менендез који је шокирао Америку, поново је добио пажњу, након огромног успјеха „Нетфликсове“ серије Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story, која је у прва четири дана од објављивања у септембру, имала више од 12 милиона прегледа и пробила се на врх листе најгледанијих на платформи широм свијета.

Препоруком суду, тужилац отвара могућност да Ерик и Лајл Менендез буду пуштени на условну слободу. „Вјерујем да су платили дуг друштву“, поручује Гаскон.

Серија је, такође, отворила дискусију о насиљу у породици, као и о томе како друштво доживљава жртве и починице. Од осуде због бруталности злочина до подршке због наводног злостављања, подијељене су реакције јавности.

Ко су браћа Менендез?

Шта су кључни моменти приче о браћи Менендез које су се истакли током протеклих деценија.

Топле августовске ноћи, 1989. године, 21-годишњи Ерик и 18-годишњи Лајл сковали су план за „савршено“ убиство. Убрзаним корацима ушли су у дневну собу своје раскошне виле на Беверли Хилсу и са више од 20 пуцњева из сачмарица изрешетали своје родитеље, Хозеа и Кити, који су опуштено гледали ТВ на каучу.

На суђењу је, међутим, откривена мрачна динамика унутар породице – према шокантној исповести Ерика и Лајла, отац их је од шесте године сексуално, физички и психички злостављао. 

Амерички сан, похлепа и О. Џ. Симпсон

На први поглед, породица Менендез је живјела прави амерички сан. Хозе је био успјешан бизнисмен кубанског поријекла, чије је богаство послије убиства процијењено између 14 и 15 милиона долара. Његова супруга Кити, ипак, била је у његовој сјенци, док су синови имали све привилегије и статус у друштву.

С друге стране, браћа су тврдила да је убиство родитеља био чин самоодбране јер су били сигурни да ће их ликвидирати како би прикрили дугогодишње иживљавање над њима, чему су свједочили и рођаци и пријатељи и познаници.

Тужилаштво је, ипак, сматрало да нема доказа за такве оптужбе, као и да су браћа из хладне рачунице да ће бити искључени из тестамента, одлучили да насилним путем преузму контролу над породичним богаством.  

Несрећна околност је, према речима упућених, што је суђење било у сјенци нове „славне“ пресуде – амерички глумац О. Џ. Симпсон ослобођен је оптужби да је убио бившу супругу. Тужилаштво је, потом, морало да покаже да је способно да обезбиједи осуђујуће пресуде убицама, послије првог поништеног процеса.

Наиме, већи дио јавности је током првог суђења, с телевизијским преносом уживо и медијским циркусом, био на страни трауматизованих младића. Порота, ипак, није успјела да донесе једногласну одлуку, те је процес поништен.

Подмукао психијатар и грешке у корацима

Браћа су се након пар сати од убиства вратила на мјесто злочина. Ерик је позвао хитну помоћ и кроз сузе, у паници рекао да им је „неко" убио родитеље, експресно за то окрививши мафију.

Да би прича била увјерљивија, током телефонског позива се чује и Ериков врисак у позадини, док са доласком полиције обојица драматично падају на кољена.

То би заиста и био савршен злочин, да браћа нису после убиства почела шаком и капом да троше новац на најскупљу дрогу и аутомобиле, путовања, луксузне хотеле и „ролексе“, што је и побудило сумњу истражитеља.

Обрт у случају, ипак, долази када Ерик због кошмара и гриже савјести признаје психијатру да је починио злочин, што је на крају и довело до њиховог хапшења 1990. године. 

Ни најбољи сценаристи крими филмова можда не би могли да смисле да ће управо психијатар да прекрши етику, те да снима преко диктафона разговор са браћом, а затим и да их таквим доказом уцјењује да уложе новац у његову новоосновану фирму.

Врхунац ове невјероватне приче је када се психијатру тај план изјалови – његова пацијенткиња одлази у полицију да га оптужи за силовање и успут, без превелике помпе, исприча да јој је рекао да су му браћа Менендез признала убиство родитеља. 

Тужилаштво је, захваљујући овој чудној заврзлами, 1990. године имало доказе на тацни за хапшење Лајла и Ерика Менендез.

Експлозивна одбрана

Да бисмо разумјели у потпуности случај, треба да узмемо у обзира да је у касним годинама 20. вијека злостављање мушкараца било табу тема.

Тужилаштво је, наима, на поновљеном суђењу, 1996. године, тврдило да браћа не могу да имају статус „злостављане жене“. Дакле, да се судило Лајли и Ерики, епилог случаја би био другачији.

Адвокатицу браће Лесли Абрамсон, високу 155 центиметара медији су описивали као „отров у малој бочици“.

Била је љути зачин у случају, с обзиром на то да је каријеру изградила на основу одбране клијената оптужених за тешке злочине.

Успјела је да извуче од Ерика и Лејла њихова признања о трауматичној прошлости, оцу насилнику и пасивној мајци која није успјела да их заштити, па је Лесли ишла на карту емотивне одбране.

„Преслатки, да би били криви“, такав је био један од њених први коментара на оптужбе приписане браће.

Дио јавности, судећи по транспарентима испред суда, у потпуности је стајало уз ту констатацију.

Ипак, њени аргументи и предложени свједоци на другом суђењу били су одбачени.

Иако су браћа осуђења, постала је позната као један од најутицајних и најборбенијих бранилаца тог времена. 

Пионири културе славних злочина

Случај Менандез остао је и послије 35 година један од најпознатијих злочина, који је поделио нацију али и отворио питања о породичном насиљу и правди у америчком друштву.

Окружни тужилац Лос Анђелоса Џорџ Гаскон каже да постоји „морална и етичка обавеза“ да се узму у обзир докази које су браћа предала прошле године.

„Нема сумње да су починили убиство. Питање је у ком степену кривице треба да одговарају, с обзиром на све околности“, истакао је Гаскон.

Млађе генерације су током пандемије усљед расправа о породичном насиљу, масовно дијелиле свједочења Ерика и Лајна на Тик-току, укључиле су се и бројне познате личности, попут Ким Кардашијан, које се залажу за њихово ослобађање.

Ерик се у затвору посветио борби против злостављања у породици, Лајл уметности и сликарству, а обојица су стекла и универзитетске дипломе.

Двије деценије се нису видјели послије пресуде зато што су били у различитим затворима, али су се 2018. године, поново срели кад су премјештени у исту јединицу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана