Мост у Ротердаму ће бити размонтиран због суперјахте Џефа Безоса

Кликс
Foto: принтскрин

Историјски мост у Ротердаму ће се морати размонтирати како би могла проћи носа суперјахта америчког милијардера Џефа Безоса.

Власти у Ротердаму су званично потврдиле да ће бити размонтиран историјски мост Конингсавен како би могла проћи новоизграђена суперјахта америчког милијардера и оснивача компаније Амазон Џефа Безоса.

Јахту је за милијардера изградила низоземска компанија Осенисо, дуга је 127 метара, али и висока 40 метара, због чега не може проћи испод моста.

Мост Конингсавен, локално познат и под називом Де Хеф, ће бити размонтиран у средишњем дијелу и то само привремено док јахта не прође овом локацијом.

Овај потез је контроверзан јер челични мост има дугу историју и сада је национални споменик, а велико реновирање обављено је између 2014. и 2017. године када су званичници рекли да више неће бити растављан.

Ипак, потез правдају тиме да је договорено да је отварањем нових радних мјеста за изградњу јахте обећано да ће се омогућити њен пролазак те да ће мост бити поново састављен. Другог рјешења нема, јер је мост на једином путу до мора.

Такођер, није било практично завршити посао изградње јахте на другој локацији. Званичницима је такођер важно да Ротердам задржи репутацију "главног морског града Европе" јер су бродоградња и активности у том сектору важан стуб друштва.

Процес растављања и састављања моста ће вјероватно бити обављен током љета.

Јахта позната под ознаком Y721 ће бити највећа своје врсте у свијету, представљати ће врхунац луксуза, а посједовати ће и јахту за подршку и хелиодром.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана