Монт Еверест виши него што се мислило

Срна
Foto: Архива

КАТМАНДУ- Монт Еверест је нешто виши него што се до сада мислило, саопштили су данас Непал и Кина, чиме је ријешен дугогодишњи спор о висини највећег свјетског планинског врха на граници између двије земље.

Катманду и Пекинг нису се слагали о његовој тачној висини, али су се усагласили након што су послали исраживачке експедиције да је званична висина Монт Евереста 8.848,86 метара.

Еверест је "вјечни симбол пријатељства Непала и Кине", саопштио је непалски министар спољних послова Прадип Кумур Гијавали објављујући резултате истраживња у видео копнференцији са кинеским колегом Вангом Јијем.

Непал је раније користио висину од 8.848 метара, што је процјена истраживања из 1954. године, која обухвата и снијег.

Кинеско мјерење из 2005. године показало је да је висина стијена на врху 8.844,43 метра, односно за око 3,7 метара мање од старе процјене.

Планинари кажу да је могуће да је земљотрес снаге 7,8 степени 2015. године у Непалу, када је погинуло близу 9.000 људи, утицао на промјену висине Евереста.

Непал је у мају прошле године послао тим истраживача да измјере висину врха, а кинески тим попео се на врх прољетос, када је планина била затворена за остале пењаче због пандемије вируса корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана