Монограм краљице Драге враћен у Србију

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БЕОГРАД - Вриједни предмети који су припадали српској краљевској династији Обреновић откупљени су ове године за Историјски музеј Србије, а међу њима је и монограм краљице Драге, који је већ враћен у земљу, пишу београдске "Вечерње новости".

Лист наводи да је монограм почетком кобне 1903. године краљ Александар Обреновић наручио од једног београдског јувелира за своју супругу, краљицу Драгу.

Директор Историјског музеја Србије Душица Бојић каже да је судбина изрежирала да не стигне да јој га уручи прије крвавог Мајског преврата. "Безмало 120 година касније, ова изузетно вредна владарска инсигнија, недавно је доспјела у Историјски музеј Србије", рекла је листу Бојићева.

Откупљена су и два писма - једно краљице Наталије и друго краља Милана за коју се Амбасада Србије у Лондону надметала у аукцијској кући "Чизвик" почетком јула ове године.

Истовремено, путем Амабасаде у Швајцарској откупљена је вриједна документација везана за краљицу Драгу Обреновић. Ови експонати још нису стигли до Београда, али јесте Драгин монограм, купљен нешто раније код канадске аукцијске куће "е-Медалс". "Више година уназад пратимо шта ова кућа нуди на свом сајту.

Између осталог, били су огласили орден Милоша Обреновића, за који смо констатовали да није оригинал, а онда и монограм краљице Драге Обреновић, по цијени од 12.598 канадских долара, што када се урачуна и тамошњи порез на промет од 13 одсто, износи 14.235,7 долара", навела је Бојићева.

Бојићева је рекла да је назвала министра спољних послова Србије Николу Селаковића и да је у договору са министром културе Мајом Гојковић и Одјељењем за међународноу сарадњу Министарства културе договорено да монограм буде купљен.

По налогу шефа српске дипломатије амбасадор Дејан Ралевић у Канади ступио је у контакт са кућом "е-Медалс" и монограм је купљен уз званичну, ручно писану потврду адвоката Уроша Кузмановића из августа 1904. године којом се гарантује да је ријеч о имовини породице Обреновић.

"У нашем музеју он ће се чувати као ријетка инсигнија једне владарке, јер за сада знамо да на Опленцу постоји још само једна дијадема, која је припадала краљици Марији Карађорђевић", рекла је Бојићева.

Она открива да ће читав сегмент у будућој сталној поставци Историјског музеја Србије у обновљеној згради некадашње Главне жељезничке станице у Београду, бити управо посвећен женама савремених владара Србије. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана