Мон Блан се смањио два метра за двије године

ГС
Мон Блан се смањио два метра за двије године

ПАРИЗ- Највиши врх Европе Мон Блан смањио се за више од два метра у посљедње двије године, саопштили су данас француски истраживачи.

Тим географских стручњака који врше мјерења сваке двије године саопштио је на конференцији за новинаре у Шамонију на француским Алпима да је планина сада висока 4.805,59 метара, што је ниже од њиховог посљедњег мјерења у септембру 2021. када је измјерена висина била 4.807,81 метар.

Стручњаци су рекли да је сада на климатолозима, глациолозима и другим научницима да погледају прикупљене податке и изнесу теорије ради објашњавања овог феномена.

"Мјерења се врше на врху уживо. С обзиром на климатске промјене, праћење ових промјена ће омогућити боље разумијевање тих утицаја", рекао је глациолог Луц Моро.

Званична висина Мон Блана опада више од једне деценије. Очитавање из 2007. године показује висину од 4.810,90 метара.

Организација "Гламос", која прати глечере у Швајцарској, саопштила је раније овог мјесеца да су швајцарски глечери претрпјели другу најгору стопу топљења ове године након рекордних губитака из 2022. године, усљед чега се њихов укупни волумен смањио за 10 одсто у посљедње двије године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана