Модерни ловац на ратне злочинце

Bloomberg.com
Модерни ловац на ратне злочинце

Федерални агент Френк Хантер је зграбио шољицу кафе, сјео за свој кухињски сто и покренуо свој лаптоп и тако започео дневни поход на ратне злочинце новог доба. Није му требало дуго да наиђе на пропагандни видео-снимак терориста Исламске државе.

Хантер је гледао дегутантни видео-снимак, који траје 36 минута, и био ужаснут сликама егзекуција и самоубилачких напада. Након тога пажљиво је сакупио фотографије сваког од исламских бораца и затим покренуо рачунарски програм за препознавање лица.

Хантер је агент америчке агенције ICE за имиграцију и царину и кључни је играч у владиним напорима да особе које нарушавају људска права и ратни злочинци, укључујући оне који се боре у Сирији или Ираку, не уђу у САД.

- Посао зна да буде тежак. Не можете то радити сваки дан или у супротном почне вам се нешто лоше дешавати у глави - објашњава он гледање насилних видео-снимака.

Педесетрогодишљи агент је један од шесторице агената, три аналитичара, девет адвоката и три историчара који раде у Центру за спречавање ратних злочина и нарушавања људских права, који је смјештен у непримјетној канцеларији у Сјеверној Вирџинији. За шест година од када је центар отворен, додати су у базу података профили више од 66.000 преступника. Центар тренутно највећи фокус ставља на дешавања у Исламској држави, Сирији и Ираку.

Агенти овог центра су дуго радили на проналажењу нациста, али како се број живих нациста значајно смањио, они су почели да се фокусирају на људе који су починили ратни злочин у Латинској Америци и Балкану. Оваква истраживања захтијевају неколико мјесеци рада, укључујући претраживања разне документације и интервјуисање жртава, и може проћи неколико година прије него што случај буде коначно ријешен на суду. Тако је, на примјер, бивши припадник специјалних снага Гватемале, који је живио у Калифорнији, осуђен на десет година затвора, јер је прикрио своју улогу у масакру 1982. године када је убијено 200 становника једног села, укључујући и 67 дјеце. У мају ове године агенти су учествовали у акцији хапшњења Хрвата из БиХ, који је имао своју такси компанију у Минесоти који је лагао имиграционим властима о свом учешћу у ратним злочинима из БиХ да би добио зелену карту за улазак у САД.

- Најтеже ми је интервјуисати престпунике. Они бивају пуштени у исту заједницу у којој живе њихове жртве. Ви причате са њима и чујете шта су урадили, на примјер, исјекли људе мачетама, а затим када заврше једноставно се рукују са вама као да су вам најбољи пријатељи. На то се никада не могу навикнути - каже Хантер.

Приступ агената према свом раду недавно се промијенио. Иако Хантер и његове колеге још спроводе захтјевне истраге у погледу историјата дешавања, све више уче нове способности - како претраживати интернет у потрази за доказима у криминалним дјелима. Нека од дјела биљеже саме жртве или новинске организације, док друга снимају преступници пуни себе у својим пропагандним видео-снимцима.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана