Мистериозни нестанак пилота поново под лупом

Приредио: Миленко Киндл
Мистериозни нестанак пилота поново под лупом

Америчка експедиција у коју су уложена 2,2 милиона долара, покушаће да ријеши једну од најдуговјечнијих мистерија: шта се тачно догодило славној авијатичарки Амелији Ерхарт која је прије 75 година нестала изнад јужног Пацифика?

Група научника, историчара и спасилаца која вјерује да ће сазнати одговор недавно је из Хонолулуа кренула на путовање до забаченог острва у пацифичкој држави Кирибати, у нади да ће у његовим водама пронаћи олупину авиона Амелије Ерхарт.

Њихова радна теорија је да су авијатичарка и њен навигатор Фред Нунан слетјели на гребен недалеко од коралног острва Никумароро, гдје су преживјели кратко вријеме.

- Све наводи на закључак да је авион слетио на том гребену и олупина би требало да је тамо. Тражићемо тамо гдје би требало да буде. Можда јесте, а можда није тамо. Сазнаћемо само ако одемо тамо и потражимо је - казао је Рик Гилеспи, оснивач и директор Међународне групе за проналазак историјских летјелица која води потрагу.

Приликом ранијих посјета острву нађени су предмети који су могли да припадају Амелији Ерхарт и Нунану, а експерти кажу да се на фотографији обале острва из октобра 1937. види мутан обрис нечега што би могао да буде стајни трап њеног авиона.

- То је шлаг на торти - казао је Гилеспи и додао да је та слика само дио доказа прикупљених током 24 године, на основу којих је група направила радну теорију.

Та фотографија била је довољна да подстакне Стејт департмент да организује прикупљање средстава за приватно финансирану експедицију, као и да влада Кирибатија потпише уговор са групом о сарадњи у случају неког открића, казао је Гилеспи.

С друге стране, експедиција која ће користити скоро 13.600 килограма тешку специјализовану подводну опрему могла би да буде промашај, ако њена теорија не буде могла да се докаже у случају да је авион отплутао предалеко или се распао у ситне дијелове који се не могу пронаћи.

Друга група која ради на основу другачије теорије за ову годину планира путовање до локације недалеко од острва Хауленд.

Ерхартова и Нунан летјели су из Нове Гвинеје до острва Хауленд, када су 2. јула 1937. нестали током њеног покушаја да постане прва жена која је довршила лет око свијета.

Гилеспијева група прикупила је довољно новца за једномјесечно путовање помоћу појединачних и корпоративних спонзора, укључујући канал Дискавери, који планира да сними документарни филм о експедицији и прикаже га у августу, као и 250.000 долара бесплатних услуга "Федекса" за преношење подводне опреме.

Ако мисија успије, ријешиће мистерију која заокупља пажњу свијета од њеног нестанка.

Мисија ће трајати 26 дана, укључујући десет дана потраге и 16 дана путовања од Хонолулуа до коралног острва. Чланови експедиције путоваће бродом Универзитета Хаваја за океанографско истраживање.

Амелија Ерхарт била је била прва жена-авијатичар свијета. У мају 1932. је прелетјела Атлантик. Њен идући подвиг био је лет од Хаваја до Калифорније, када је поставила рекорд као прва особа која је летјела сама са Хаваја у унутрашњост копна.

На пут око свијета је са Нунаном кренула 1. јуна 1937. Прелетјели су 22.000, а остало им је 7.000 километара када је, убрзо послије полијетања из Нове Гвинеје њихов авион нестао недалеко од острва Хауленд у Тихом океану.

Има тврдњи да су их америчке власти послале у шпијунску акцију, а срушили Јапанци.

Помоћ робота

Гилеспијева група ће, поред осталог, користити возило робота које изгледа као торпедо и служи за претрагу терена на дну океана, као и друго возило на даљинско управљање које ће снимати фотографије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана