Мистерија рата у Украјини: Зашто су турски дронови толико ефикасни на бојном пољу?

ГС
Мистерија рата у Украјини: Зашто су турски дронови толико ефикасни на бојном пољу?

Турска беспилотна летјелица Барјактар ТБ2 остварује одличне резултате у Украјини с обзиром на то да с лакоћом уништава руске ракетне бацаче.

Ипак сви се питају како су ти јефтини и спори дронови тако погубни за Русе.

Амерички одбрамбени функционер рекао је да је Украјина сјајно употребила турске беспилотне летјелице које могу лебдјети изнад тенкова и артиљерије и уништити их разорно прецизном ракетном паљбом.

Украјина је овог мјесеца примила нову пошиљку дронова, објавио је украјински министар обране на друштвеној мрежи "Фејсбук". Није, међутим рекао колико.

Прије него што је почео рат, војни стручњаци предвиђали су да ће руске снаге имати проблема са украјинских 20 дронова, које је произвела Турска.

Са цијеном од неколико милиона долара, Барјактари су далеко јефтинији од дронова попут УС Реапера, али и пуно спорији и мањи, с распоном крила од чак 12 метара.

"Прилично је невјероватно док гледате све те снимке у којим турски дронови наводно уништавају руске ракетне системе који су управо прављени да се баве таквим летелицама", рекао је је експерт за дронове из Лондона Давид Хамблинг.

Каже и како је збуњујуће јер би дронови требали да буду лака мете за Русе.

"Ради се, дословно, о авиону из Првог свјетског рата, у смислу перформанси. Има мотор од 110 коњских снага. Није ''невидљив''. Нема млазни погон. То је глинени голуб, права лака мета", истиче он.

Ако ништа друго, Руси би требали да могу да оборе дронове борбеним авионима, рекао је Хамблинг.

Остаје мистерија зашто је то тако, мада постоје тумачења да Русија није редовно спроводила борбена ваздушна патролирања и да јој то јој се обило о главу.

Што се тиче електронског ометања, једна од мистерија специјалне операције у Украјини је и зашто Руси нису више користили оно што стручњаци вјрују да је њихова напредна способност електронског ратовања, преноси Б92.

Нејасно је такође колико је украјинских дронова оборено, али неки су, барем, и даље ефикасни, рекли су амерички стручњаци.

"То је све једна велика мистерија", тврди Хамблинг.

"Можда се ради о нестручности руских војника. А можда су Украјинци открили неку тајну тактику како да користе ове летилице".
 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана