Милиони потенцијално опасних играчака заплијењени по Европи

Танјуг
Foto: Агенције

Друга операција "Ludus II“ коју координира Европол довела је до запљене више од пет милиона потенцијално опасних играчака укупне вриједности од преко 18 милиона евра, саопштио је данас Европол.

Европол је координирао операцију “Ludus II“ усмјерену на трговину фалсификованим играчкама и другом робом између октобра 2021. године и фебруара 2022. године, а заплијењени су бројни предмети који садрже ризике као што су излагање хемикалијама, гушење, струјни удар, оштећење слуха и опасност од пожара, наводи се у саопштењу.

Додаје се да су током операције заплијењене фалсификоване и илегалне слагалице, видео игрице, друштвене и карташке игре, коцкице за дјецу и лутке, а већина лажних играчака увезена је из источне Азије у ЕУ, Велику Британију и САД.

Наводи се да је "Ludus II“ предвођен шпанским државним органима, који су, уз подршку органа из 21 земље, обављали провјере и инспекције како би открили илегалне пошиљке и складиштење, а бројне рације услиједиле су након онлајн истрага покренутих на платформама за е-трговину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана