Милијардер Абилио Диниз планира да превари смрт

Тања Милаковић
Милијардер Абилио Диниз планира да превари смрт

Абилио Диниз је у свијету познати бразилски милијардер, али мало ко зна да у 77. години може да трчи уназад на покретној траци.

Док се полако приближава деветој деценији живота, он тренира бокс, игра сквош, диже тегове... Има седмогодишњу кћерку и трогодишњег сина са другом женом, Гејзи, која има 41 годину и млађа је од све четворо дјеце из Динизовог првог брака.

Диниз не крије тајне којима је задржао младоликост и добру форму. Сажео их је у књизи "Паметни избори за успјешан живот", која је бестселер у Бразилу, гдје милијардер живи и гдје је зарадио богатство.

По Блумберговом индексу милијардера, његово богатство процијењено је на 3,5 милијарди америчких долара, а зарадио их је изградњом супермаркета, који су постали највећи малопродајни ланац у Бразилу. У интервјуу који је дао на свом модернистичком имању у Сао Паолу, Диниз каже да "мора да вјерује да је вјечан" и открива правила којима ће, вјерује, "преварити смрт": свакодневне напорне вјежбе, сагоријевање вишка калорија, истраживање "унутарњег себе", молитве, страст.

- Волио сам жене жестоко... сваку у своје вријеме - каже Диниз.

Кад човјек има "сав новац овог свијета", једино што још мора да освоји је вријеме. Богати и моћни одувијек су покушавали да на најразличитије начине "купе још живота".

Двадесетих година 20. вијека, богаташи из цијелог свијета хрлили су на југ Француске да би им руски хирург Сергеј Воронов у мошнице пресадио ткиво из тестиса мајмуна. Вјеровали су да ће тако успорити старење.

Кинески лидер Мао Цедунг спавао је са стотинама дјевојака, вођен таоистичким вјеровањем да секс са дјевицом продужава живот. Данас се богаташи уздају у науку. Оснивач "Оракла" и осми најбогатији човјек на свијету Лари Елисон основао је фондацију која се бави изучавањем дуговјечности.

Бразилски милијардер Диниз, међутим, прије свега вјерује у "унутрашњи мир" као рецепт за дуговјечност. Посвећени католик, често медитира поред статуе Дјевице Марије, у малој бијелој капели смјештеној у његовом дворишту, тачно иза два базена...

Ипак, наводи "Блумберг", Диниз "није далај лама" и није увијек био "миран".

Обогатио се стављајући посао на листи приоритета изнад породице. Четворо од пет насљедника искључио је из своје пословне империје. Признаје да је прије био и пријеке нарави. За час би плануо и потукао се на утакмици, био је крајње бијесан возач, годинама ни рођена мајка није хтјела с њим да разговара. У међувремену је "омекшао", иако су "туче" постале дио његове седмичне рутине јер два пута седмично тренира бокс у приватној теретани.

Вјежбе ради два сата дневно, а његов тренер каже да је интензитет тих тренинга предвиђен за просјечног четрдесетогодишњака.

Кад је ријеч о исхрани, у складу је са новијим открићима науке - да ограничавање уноса калорија продужава живот и представља добру превенцију раку.

Избјегава бијели хљеб и црвено месо, а протеине углавном уноси једући моцарелу, која је обавезни дио салате коју му скоро сваког дана доносе из ресторана "Дресинг", чији је власник један од његових синова. Кад излази на вечеру, наручи и лазању, а од роштиља бира одрезак.

Диниз каже да се узда и у гене: његов отац умро је у 94. години, а мајка у 98. Закључује да су човјеку у постизању мира "веома корисни новац и моћ". Диниз од своје 29. године редовно иде на психотерапије, а данас процјењује да је цијена тих сеанси које трају скоро пола вијека коштала колико већина Бразилаца не заради за цијели живот.

У интервјуу 2012. године, његова млада супруга хвалила се да је Диниз у кревету "полетан као дјечак". Динизова најмлађа дјеца млађа су од неких његових унука... којима је, узгред, забрањено да га зову "дједа". Зову га "Било".

Секс

Бразилски министар здравља Жозе Гомеш Темпорао препоручио је својим сународницима као рецепт за дуговјечнији живот да редовно воде љубав.

- Људи морају да буду физички активни. Фудбалска утакмица викендом не треба да буде једина физичка активност Бразилаца. Треба радити вјежбе, ходати, плесати и упражњавати сигурни секс - изјавио је Темпорао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана