Милијарде њемачких марака и даље у сламарицама, замјена за евре доводила и до свађа

ГС
Милијарде њемачких марака и даље у сламарицама, замјена за евре доводила и до свађа

БЕРЛИН - Евро је ушао у наше животе прије 22 године, али милијарде њемачких марака и даље су - негдје.

Ове године је размијењено 53 милиона њемачких марака, уз неке дијелом бизарне приче, пише Дојче Веле.

Убрзо након почетка 2023. године, један човјек је дошао у експозитуру Бундесбанке и представио се као члан локалног удружења за заштиту животиња. Рекао је да је удружење  добило неочекивану божићну донацију - 24.900 марака у новчаницама од 100 марака. Након што је разјашњено порекло пожутjелих новчаница и несумњиво доказана њихова аутентичност, Бундесбанка је друштву за заштиту животиња пребацила противвриједност од скоро 13.000 евра.

„Мишу мој мали, само сам хтјела да ти кажем колико ми недостајеш. Твоја драга, 14. јуни 1996. године, 23.20“. Све то је било исписано на новчаници од пет марка која је ове године нашла пут до Бундесбанке или Централне банке Немачке и завршила у дробилици као и све друге старе њемачке марке.

Свађе међу партнерима често изазивају мале ствари – али се ријетко дешава да се умијеша Бундесбанка: Чињеница да је њен муж - без њеног пристанка - послао 20,78 њемачких марака Бундесбанци на размјену у евре, толико је разљутила жену, да је муж брже боље пожурио у филијалу Бундесбанке у Мајнцу, прије него што су кованице тамо стигле и замолио да му се врати сав тај ситан новац.

-Срећом, наше колеге у филијали у Мајнцу су препознале његов пакетић и вратили га такође поштом. Надамо се да смо успјели да мало смиримо свађу - рекао је члан одбора Бундесбанке Буркхард Балц у интервјуу њемачкој новинској агенцији ДПА у Франкфурту.

Бундесбанка је ове године у више од 91.000 случајева успјела да размијени старе новчанице и кованице њнемачке марке за евре. Од јануара до краја новембра прикупљено је нешто више од 53 милиона нњемачких марака, што је више од 27 милиона евра. То значи да се обим размјене марака у евра повећао други пут заредом.

-Очекујемо да ће и наредних година бити размијењено много њемачких марака  - рекао је Балц.

Чак ни скоро 22 године након увођења евра готовине на прелазу из 2001/2002. године, милијарде нњемачких марка још увијек нису враћене, односно размијењене.

Према Бундесбанки, крајем новембра 2023.  још увијек се негдје налази нешто мање од 12,2 милијарде марака, што је око 6,24 милијарде евра. Ријеч је о новчаницама у вриједности од око 5,7 милијарди марака и кованом новцу од око 6,6 милијарди марака.

-Увијек сам импресиониран колико њемачких марака још није враћено назад у Бундесбанку, чак ни у трећој деценији након што је национална валута замијењена евром - каже Буркхард Бала из Бундесбанке.

Њемачка је једна од шест земаља еврозоне у којој је замјена старе националне валуте у евре могућа - на неограничено вријеме. То се такође примјењује у Аустрији, Ирској, Естонији, Летонији и Литванији.

Свако ко још има старе њемачке марке или их случајно пронађе може их замијенити бесплатно, у све 31 филијале Бундесбанке односно поштом преко филијале Бундесбанке у Мајнцу.

Курс је фиксиран увођењем евра: за 1,95583 њемачке марке добијате један евро.

Неке од старих новчаница и кованица вјероватно никада неће бити замијењене – на примјер, зато што су у рукама колекционара. Бундесбанка такође претпоставља да су значајне у иностранству, пошто је њемачка марка широм свијета била популарна као резервна валута.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана