Шта лети изнад наших глава: Шпијунски, метеоролошки или ванземаљски балони

ГС
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН - Већи број неидентификованих летећих објеката над Сједињеним Америчким Државама, Кином и недавно изнад Уругваја, додатно је подгријала страсти према ванземаљицима.

Слободан Бубњевић, научни новинар, аутор серијала „Наука кроз приче" објашњава чему служе ови балони.

Американци тврде да су балони који су претходних дана обарани изнад Сједињених Америчких Држава кинеске летјелице намјењене прикупљању обавештаних података. 

С обзиром на то да је Америка свјетска суперсила, у њој постоји једна врста војно-политичке културе тако да они себи не могу да дозволе да покажу неку врсту слабости, преноси РТС.

„Какав је то балон, да ли је реч о шпијунажи или не, видећемо. Међутим, оно што је лансирало све ове невероватне теорије завере, јесте то што су очигледно Американци сада подигли опрез према разноразним летелицама и почели да обарају све што лети у близини, па се догодио инцидент над Аљаском, један случај у Канади, онда још један случај на граници Канаде код Великих језера, да су људи на крају почели да се питају да ли је отворена сезона лова на балоне", наводи Слободан Бубњевић.

Са друге стране, Уругвајци су узрујани због непознате свјетлости која се појављивала на небу. 

И сумњају на ванземаљце. Шта би могли бити ти балони ни Американци не знају зато што су их оборили на таквим мјестима до којих им је тешко да допру, али сам прилично сигуран да није ријеч о ванземаљцима, додаје Бубњевић.

Велики број Американаца вјерује да су ванземаљци већ посјећивали Земљу и да њихова влада крије те податке, па су врло често суочени са притиском тог дијела јавности.

Стратосферски балони се пуштају свакодневно.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана