Меркелова пет година носи исту одјећу

Превео: Борис Ђурић
Меркелова пет година носи исту одјећу

Солда - Њемачка канцеларка Ангела Меркел се ових дана налази на одмору у планинском граду Солда, у сјеверном дијелу Италије, гдје вријеме проводи у шетњи природом са својим мужем Јоакимом Сауером, а новинарима је за око запала чињеница да носи исту одјећу већ пет година.

 

Меркелова, која има 63 године, и ове је године, као и посљедњих неколико, била обучена у свијетле панталоне, чарапе за шетњу, гојзерице, црвену карирану кошуљу и свијетли качкет. На њој нема трагова гламура нити шминке, као ни уштогљеног става. Сличан стил има и Јоаким, који је носио црвену јакну, беж панталоне и качкет, као и плаво-зелени руксак.

Нешто раније пар је био обучен за хладније вријеме носећи џемпере нарочито током вожње жичаром. Ту су били и штапови за ходање који помажу при кретању по врлетима Ортлес планине у којој је смјештен поменути град.

- Она једноставно не игра модну игру, што се и може очекивати од жене њеног ранга. Када се састаје са својим колегама, свјетским лидерима, она носи одијела и сако различитих боја, али када се нађе на одмору, она је окренута практичном и комфорном стилу, што је прилично слично стилу какав њен муж има на одмору - рекла је културолошка научница Ангела Мекроби.

Меркеловој и њеном мужу нису потребне плаже из снова и гужве, они воле шетње и чист ваздух. Већ пет година они долазе у Солду, смјештену на 1.900 метара надморске висине, и одсједају у апартману са погледом на долину, у романтичном хотелу "Марлет".

У шетњама им друштво често прави локални шетач Рајнхолд Меснер.

- Током наших разговора она је увијек исказивала велико интересовање за планине, природу и хармонију која постоји између човјека и његовог окружења - каже Меснер.

Објашњава да је очигледно да је Меркелова дошла у Солду да нађе унутрашњи мир.

- Госпођа Меркел има седмицу одмора и само жели мир и тишину, не жели да види иједног политичара и да сретне икога. Она зна да ће јој у Солди становници гарантовати мир и спокој којем тежи - додаје Меснер.

Њемачки медији и раније су писали да Меркелова, која сама купује своју одјећу, за разлику од неких познатих личности које изнајмљују скупу гардеробу за важне прилике, често носи исту одјећу неколико пута.

Они су 2014. године објавили да она носи исту шарену тунику за специјалне прилике већ 18 година, уз фотографије из 1996, 2002. и 2014. године на којој је њемачка канцеларка у истој туници с тиркизним шарама.

Британски политичари

Штедљивост и ношење исте одјеће није страно ни осталим свјетским лидерима. Тако је бивши британски премијер Дејвид Камерон познат по плавој поло мајици коју носи на сваком свом одмору.

Такође садашња премијерка Тереза Меј два пута се појавила у хаљини од 29 евра која је купљена у продавници "Некст", у којој купују "обични" Британци. Мејова је носила свијетлорозе хаљину приликом одмора у Лејк Гарди који је проводила са мужем Филипом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана