Мени са Титаника продаје се на аукцији

Танјуг
Мени са Титаника продаје се на аукцији

ЛОНДОН - Једини сачувани бродски мени са Титаника од 11. априла 1912. године, доспио је овог викенда на аукцију и очекује се да ће бити продат за 70.000 фунти.

На менију је био Викторијин пудинг кувани десерт, који је те вечери нуђен уз кајсије и француски сладолед, а прави се мијешањем брашна, јаја, џема, ракије, јабука, трешања, коре, шећера и зачина, као и остриге, лосос, јунетина, месо младог голуба, патка и пилетина сервирана са кромпиром, пиринчем и пиреом од паштрњака, што је све наведено  на картону запрљаном водом испод логотипа "White Star".

Јеловник описује оброк који је сервиран дан након што је брод напустио Квинстаун, у Ирској, на путу за Њујорк, само три дана прије него што је ударио у плутајући ледник на свом првом путовању преко Атлантика. 

Јеловник је пронађен у фото албуму из 1960-их који је некада припадао Лену Стивенсону, историчару из Нове Шкотске, а продаје се заједно са другим ретким комадима са Титаника, укључујући тартан ћебе са палубе.

Ендрју Олдриџ, менаџер аукцијске куће "Henry Aldridge & Son", вјерује да је још неколико првокласних јеловника "преживјело" трагедију, која је одвела у смрт 1.500 људи.

Неки од предмета понуђени на аукцији су извучени из олупине, неки су у власништву преживјелих, а неки, попут богатог менија за вечеру за 11. април, вјероватно су узети са брода за успомену, преноси Гардијан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана