Мени Барака Обаме као државна тајна

Борис Ђурић
Мени Барака Обаме као државна тајна

Главна куварица првог човјека САД Барака Обаме Кристета Комерфорд строго чува тајну о омиљеним јелима предсједничке породице, али каже да се у кухињи понаша као на терену за бејзбол.

Она мало користи ријечи као што су мијешање, припремање и кутлаче јер њен стил више личи на стил "тренера бејзбола" који смирено шаље наредбе сигнализирајући рукама.

- Мислим да је поређење са тренером бејзбола одлично јер свако у кухињи има своју позицију и свако прави своје јело - објашњава главни кувар Кристета Комерфорд акцентом који је мјешавина акцента њених родних Филипина и оног који је стекла током дугогодишњег живота у Чикагу.

Као тренер бејзбола, тако и она гледа које су снаге и могућности сваког члана тима.

- Тако пред крај вршим притисак на тим да раде најбоље што могу да би било формирано коначно јело - објашњава позната куварица.

Главна вјештина коју је морала имати да би била куварица је таленат, каже жена која признаје да би, да није куварица, била мисионарка. На питање која су омиљена јела њених познатих шефова, интересантна куварица ћути као заливена. Можда је дискреција, као и таленат, дио тајне њеног успјеха.

- Када радите за предсједника и његово особље, морате се побринути да им се свиђа храна коју правите и треба да знате сваког од њих појединачно. Морате знати да ли им се свиђа пица са дебелим или танким тијестом, које поврће највише воле и сличне ствари - објашњава куварица.

Ипак, прије неколико година је изјавила да је једно од омиљених јела предсједничке породице слатки кромпир, који Кристета кува заједно са наранџама и анисом.

Са 50 година, до сада је радила за три предсједника. За вријеме Била Клинтона била је шеф за сосове, да би је Џорџ Буш промовисао у главног кувара 2005. године. Ту позицију задржала је током оба Обамина мандата, када је предсједник увео нову еру одрживог узгајања хране, као и сезонске хране, за разлику од својих претходника.

Прије него што почне да прави јело Комерфордова одлази на јужни травњак Бијеле куће гдје се налази башта са поврћем, различитим јестивим травама па чак и медом из кошница.

- Имамо одличне ствари које узгајамо у нашој башти које имају и добар укус - прича куварица описујући башту коју је формирала Мишел Обама 2009. године и чија је величина од тада удвостручена на 140 метара квадратних.

Она, иначе, инспирацију за јела добија у "Мишелиној башти" и често користи свјеж парадајз, тиквице и мајчину душицу за прављене љеваче.

- Кувамо доста здраве хране за прву породицу - каже искусна куварица додајући да не мјери тежину састојака када прави јело, него то ради одока. Прича да је послије 30 година у свијету рецепата једноставно стекла осјећај за количину потребних састојака.

Осим тога, рецепте за јела предсједничке породице најчешће смишља у свом десет година старом "волву". Док ујутро путује на посао "волвом", за којег каже да је "мјесто гдје се стварају најбоље креације", она размишља о рецептима, бојама јела као и састојцима које ће користити. Када смисли јело које ће правити, онда даје врло прецизне инструкције својим куварима.

Када је са 23 године стигла у САД, Комерфордова је своју каријеру започела као дјевојка за прављење салата у чикашким хотелима. Касније се преселила у Вашингтон гдје је радила као кувар у два хотела, док је пола године радила у Бечу и ту је научила технике класичне француске кухиње. Године 1995. посао јој је понудио тадашњи главни кувар Бијеле куће Валтер Шеб, за вријеме владавине Била Клинтона.

Главни кувар је постала када је тадашња прва дама Лаура Буш дала отказ Шебу 2005. године јер није успио да задовољи њене стилистичке прохтјеве.

Тада се 450 људи пријавило за посао који је на крају добила Комерфордова, прва жена кувар и први представник мањинског народа који је икада имао позицију главног кувара Бијела куће.

Данас од 50 врхунских ресторана у свијету само три имају жену на мјесту главног кувара. Највећи изазов у њеној каријери било је спремање јела за 400 гостију током недавног Самита афричких лидера у Бијелој кући када су послужена четири различита јела на 1.600 тањира. Главно јело била је халал сува јунетина преливена сосом чермуола и помфрит са боквицом као прилог.

Азијски зачини и бијели лук

Када почне да прави јело, Кристета ставља своје "Долче и Габана" наочари и то је знак тиму да је "утакмица" почела. Као и код сваког кувара, тако и њена јела имају својеврстан "потпис". Она су позната по коришћењу азијских зачина и нешто већој количини бијелог лука. Прије припремања јела увијек гледа који су најбољи састојци и да ли су доступни у околини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана