Менгеле у Бразилу испунио сан?

Агенције
Менгеле у Бразилу испунио сан?

Нацисти су замишљали "вишу расу" људи као плавокосе и плавооке Нијемце, али такав изглед имају становници једног села у Бразилу. Оно што је још чудније, у том селу је забиљежена највиша стопа близаначких трудноћа у свијету.

Добро дошли у Кандидо Годои, мало село у ком је број близанаца готово 1.000 процената већи од глобалног просјека.


Овај феномен је тешко објаснити, а новинар и историчар Хорхе Камараса тврдио је да је он пољледица експеримената које је Хитлеров "анђео смрти" Јозеф Менгеле вршио над локалним становништвом.

Истина је да је др Менгеле послије Другог свјетског рата побјегао у Јужну Америку и да је вјероватно неко вријеме провео и у Кандидо Годои.

Међутим, то село већ раније су насељавали плавокоси и плавооки досељеници из Пољске и Њемачке, па се њихов "аријевски" изглед не може приписати монструозним експериментима. Ипак, питање откуд тако велики број близаначких трудноћа у тако малој популацији и даље нема одговор.

"Мислим да је Кандидо Годои било лабораторија за Менгелеа и да је у том селу коначно успио да оствари своје снове о стварању више расе са плавим очима и косом", рекао је својевремено Камараса, који је умро прошле године.

"Према неким свједочењима, он је пратио трудноће жена, давао им нове љекове и препарате, говорио о вјештачкој оплодњи и наводно експериментисао на кравама тако да рађају само мушку телад близанце."

Његове спекулације одбацио је локални историчар Пауло Сотијер, који каже да у то вријеме Менгеле није проучавао близаначке трудноће у Бразилу. Штавише, према мишљењу генетичара, тако велики проценат близанаца може бити посљедица генетске изолованости и инцеста.

Такође, извјештаји су показали да је број близанаца у овој области био велики и прије доласка "анђела смрти" у Јужну Америку.

Сами становници села имају подијељена мишљења, али неки тврде да је човјек који личи на Менгелеа виђен у селу шездесетих година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана