Мелани Нортон, Српкиња рођена у САД, има тек 19 а четврта је година медицине

Блиц
Мелани Нортон, Српкиња рођена у САД, има тек 19 а четврта је година медицине

Дилеме није било. Знала је да ће кад порасте бити љекар. Сада је на добром путу да то и оствари, да буде најмлађа докторка у Европи. Мелани Нортон (19), Српкиња рођена у предграђу Чикага, на четвртој је години медицине у Београду. Студије је уписала са непуних 16!

- Одувек су ме привлачиле природне науке, али је за одлуку о медицини заслужна моја кума Љиљана Јовановић, изузетан лекар, онколог. Као мала веома сам је ценила и слушала њене савете. Говорила ми је да само треба да пратим оно што волим и за шта сам спремна - прича Мелани на одличном српском са благим англосаксонским акцентом.

Ту и тамо поткраде јој се у говору граматичка грешка, али како и не би кад је рођена и највећи дио живота провела у САД. Четврто, најмлађе дијете у породици, и у другим стварима у животу је најмлађа. Рођена 1. септембра 1993. године, предшколско је уписала са непуних пет. Средњу школу (у Београду) завршила за само двије године!

- Мелани је средњу школу Бритиш интернешенел скул уписала 2007. и већ јој је на првој години програм био "исувише лак", како ми је рекла, па смо замолили директора да јој дозволи да полаже две године одједном - прича Меланина мајка Зорица Анђелковић Нортон.

Пошто је за двије године завршила средњу школу, Мелани је положила пријемни на Медицинском факултету гдје слуша предавања на енглеском, даје испите у јуну, ниједном није пала ни испит ни колоквијум.

- Још размишљам о специјализацији. Неколико области ме интересује. Објавила сам рад заједно са професорком Александром Павловић, из неурологије. Допада ми се и педијатрија, једва чекам да је учимо следеће године. Али, некако сам најближа кардиологији, мислим да ћу то специјализирати. Волела бих да добијем специјализацију у Србији, али то је јако тешко, много теже него у САД - прича Мелани.

Њене старије сестре и брат такође су успешни људи. Александар (39) живи у Чикагу и инжењер је у области екологије. Наталија (37) је магистар и бави се компјутерима у Сан Франциску, а најмлађа Елизабет (Јелисавета, 31) магистар је нанотехнологије у Бостону.  

Мелани је прошло љето провела код сестре Елизабет волонтирајући у чувеној бостонској болници на неурологији код Кинескиње проф. Кетрин Чу. Ни овог љета неће мировати. Већ је за 4. јул заказала једномесјечну праксу у болници у Ираклиону, највећем граду грчког острва Крит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана