Мексиканци доручкују пасуљ, Јапанци супу

Борис Ђурић
Мексиканци доручкују пасуљ, Јапанци супу

Док неки људи не напуштају кућу без доручка, други никада не једу ујутро јер немају апетита или времена. Међутим, скоро сви су барем једном у животу чули да је доручак најважнији оброк током дана.

Доручак се у свијету припрема на различите начине и може много рећи о култури хране у појединим земљама. Тако се традиционални амерички доручак, са прженим јајима, тостом и понекад кромпиром, може чинити прилично тешким јелом за некога из Француске или Јапана.

У Јапану доручак се састоји од тањира мисо супе која је често праћена и порцијом риже иако то није правило. Понекад се на столу нађе и комад куване рибе и нешто поврћа, као и обавезни зелени чај. Јапанци воле да дан започну лаганим, укусним и једноставним јелом. Неки у Јапану воле за доручак да једу сушену морску траву нори и ферментисану соју.

Конги, односно каша од риже, најчешће је јело које се послужује за доручак у Кини, као и у још неколико азијских земаља. Укусна каша може се јести без икаквих додатака или уз различите састојке, почев од обичног меса па до меса хоботнице. У неким крајевима Кине једу ха гао, мале ваљушке од риже са шкампима или мљевеним рачићима. Кинези често користе листове лотоса или банане да замотају храну и тако је кувају, чиме храна добија специфичан укус.

Доручак се у Јужној Кореји састоји од јела које се могу наћи и за ручком или вечером. Ријеч је о комбинацији неке врсте рагуа, риже и неколико пропратних јела као што је кимчи, спанаћ и љути краставци. Често се ујутро за столом нађу грилована ребарца, зачињена салата од морских плодова и салата од ротквица. У посљедње вријеме Корејци све више усвајају исхрану типичну за САД и Европу.

У Индији доручак се разликује од регије до регије, али је често сличан ручку или вечери. Он углавном укључује рот, односно сомун, затим куглице од житарица и идлисе - палачинке направљене од риже и тијеста. За разлику од старијих, дјеца ујутро добијају само млијеко са прахом од бадема или цимета.

Када је ријеч о Мексику, доручак је другачији у различитим регијама земље. Мексиканци ујутро углавном једу тортиље од кукуруза, јаја те пасуљ са различитим сосовима. Једно од уобичајених јела је чилакилес - пржени помфрит од кукурузне тортиље прекривен зеленим или црвеним салса јајима. Чилакилес се често служи и са пилетином, сиром и прокуваним пасуљем.

У Шпанији јутро почиње слатким јелом чурос са чоколадом. Чурос чини пржена тјестенина која личи на дугачке тулумбе и често их називају шпанским крофнама. Чуроси се често служе набодени на штапиће и умачу се у густу топлу чоколаду. На шпанским столовима се често нађе и шољица кафе.

Врели и тек из рерне извађени пао де кеихос основно је јело за доручак у Бразилу. Осим тих ваљушака од сира, Бразилци једу и сушено месо са луком и хрскави хљеб пао дагуа. На столу се током доручка често нађе и свјеже воће или бобице као што је егзотични акаи, док у неким градовима, као што је Сао Пауло, једу хљеб са маслацем и пију кафу с млијеком.

Сморгас или сендвич са отвореним кришкама хљеба типично је јело за доручак Швеђана. Двије кришке хљеба, било да је у питању ражеви или пшенични, премазане су танким слојем путера и на њега се углавном ставља шунка, сир, зелена салата, краставац, парадајз и тврдо кувана јаја. Неки Швеђани доручкују слатки козији сир.

Дан у Бурми почиње тањиром лепљиве пржене риже преко које се прелива жути пасуљ. Ово јело се назива каут најин паунг и понекад се служи са прженом рибом и шољом зеленог чаја. Многи становници Бурме за доручак једу мохингу - супу са резанцима од риже и рибом, које многи сматрају националним јелом ове азијске земље.

Овсена каша, звана пуро, омиљено је јело за доручак Финаца. Она се често служи са млијеком, залеђеним или свјежим бобицама и мало маслаца. Неки Финци за доручак једу димљеног лососа. Раније је у Финској у исхрани доста коришћена репа, али је у 18. вијеку замијењена кромпиром.

Иранци дан започињу чајем, нан хљебом, маслацем и џемом. Они доручак називају собханех, а једу и бијели сир и павлаку. Неки једу и бијели хљеб са комадићима јагњетине или ћуретине и густу супу.

Француска и Италија

У Француској доручак чини лагано јело, углавном у виду хљеба багета намазаног путером или џемом. Такође, познат је и "париски доручак" који се састоји од свјежег кроасана и шољице кафе. Многи за доручак, који Французи називају пти дежурне, попију и чашу сока. Слично је и код Италијана, а први јутарњи оброк углавном су пециво и џем. Омиљено пециво за доручак Италијана је кроасан који, осим џема, може бити испуњен различитим кремовима и чоколадом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана