Мексичка Помпеја израња из лаве VIDEO

Спутњик
Мексичка Помпеја израња из лаве VIDEO

На овом фасцинантном видеу приказана је црква која израња из вулканске лаве, након ерупције вулкана Парикутин која се догодила 1943. године.

Неколико недјеља прије него што је прорадио, мјештани села Парикутин, по којем је овај вулкан касније и назван, чули су чудне звуке налик грмљавини, за које се касније испоставило да су потицали од дубоких земљотреса.

Фармера Дионизија Пулида и његову жену, који су у том тренутку палили шибље у свом кукурузу, омели су пепео и камење који су летјели у небо, означавајући почетак ерупције.

„У вечерњим сатима, када је ноћ почела да пада, чули смо буку као звук таласа ријечи, пламена мрежа издигла се до мрачног неба, 800 метара или више у ваздух, као да је вјештачка киша ватре пала на земљу“, навео је Дионизио Пулидо.

Вулкан је за само недјељу дана имао пет спратова, који су након једног мјесеца могли да се виде и из даљине.

Међутим, иако је вулкан наставио да ради наредних осам година, гутајући све што је од села евентуално преостало, осим становника који су, срећом, на вријеме успјели да се евакуишу, црквени торањ и олтар су нетакнути.

Црква је постала мјесто религијских и туристичког ходочашћа за многе путнике. Неки људи вјерују да то што црква израња из лаве чин Божије воље.

Парикутин, вулкан висок 2.800 метара један је од „Седам свјетских природних чуда“. То је најмлађи вулкан на западној хемисфери. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана