Мегаград ниче на југу Кине

Агенције
Мегаград ниче на југу Кине

Пекинг - Кинези већ десет година на југу земље граде мегаград спајањем неколико великих градова, а очекују да ће бити завршен 2030. године.

Са скоро 48 милиона становника на простору од 15.000 квадратних миља, Перл ривер делта постала је урбана регија величине Западне Вирџиније, али са 30 пута више становника.

Највећи град на свијету састоји се од девет градова - Гуангџоуа, Фошана, Донгуана, Хуејџоуа, Заокинга, Јиангмена, Шенџена, Зонгшана и Зухаија.              

У сваком од тих градова живи између два и 14 милиона људи.

То подручје почело је добијати облик урбаног чворишта током технолошког и производног бума деведесетих, а Кина је своје планове о стварању мегаграда јавно објавила 2008. године.

Подручје делте је забиљежило најбржи урбани раст у људској историји, претворивши се у срце производње у Кини.

Према извјештају Свјетске банке, регија Перл ривер делте је претекла највећи град на свијету Токио и постала највеће урбано подручје, како по броју становника, тако и по величини.

Како би остварили овај план, током посљедњих осам година убрзано су почели градити мостове, аутопутеве, жељезничке пруге, болнице и фабрике, а старе зграде су сравнили са земљом.

Поштеђене нису биле ни старе породичне куће. План је да до 2030. године то подручје насели више од 80 милиона људи. Ипак, чак 64 одсто популације Перл ривер делте још увијек живи на руралним подручјима, због чега су бројне новоизграђене зграде остале празне.

Управо због тога Кина до 2030. године планира да уложи 322 милијарде долара да би привукла људе на урбана подручја Перл ривер делте. Ако све прође по плану, овај мегаград ће бити толико добро повезан да ће људи моћи допутовати с једног краја града на други у року од сат времена.

Међутим, кинеска влада не намјерава да стане на овом пројекту већ има у плану да на истоку земље направи још већи мегаград, који би укључивао Пекинг, Тијанџин и Хебеи, и који ће се звати Џинг Џин Џи. На том подручју тренутно живи 130 милиона људи и покрива површину од 212.000 квадратних километара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана