Медвјед провалник ухваћен у Калифорнији послије више од годину дана

Танјуг
Медвјед провалник ухваћен у Калифорнији послије више од годину дана

САКРАМЕНТО - Огромни црни медвејд ухваћен је након више од годину дана наконон што је извршио низ провала у Калифорнији.

Претпоставља се да је медвјед тежак 227 кг, познат под именом тенк Хенк, од 2022. године провалио у 21 кућу у области језера Тахо.

Хенк, који је заправо женка медвједа регистрована као 64Ф, биће премјештен након здравствене провјере у уточиште у близини Спрингфилда у Колораду, преноси BBC.

Њена три младунца могу бити пребачена у установу у калифорнијском округу Сонома.

Калифорнијско одєељење за рибу и дивље животиње (CDFW) је саопштило да су биолози „безбједно имобилизовали” медвједа, који је ДНК доказима повезан са 21 провалом.

-С обзиром на распрострањено интересовање за овог медвједа и значајан ризик од озбиљног инцидента који је са тим повезан, CDFW користи алтернативно рјешење за заштиту породице медвједа, као и људи у заједници језера Тахо - наводи се у саопштењу.

Три младунца медвједице Хенк биће одведена у другу установу у Петалуми у Калифорнији "у нади да ће се одучити од негативних облика понашања која су научили од крмача и да затим буду враћени у дивљину".

На платформи X, раније познатој као Твитер, гувернер Колорада Јаред Полис пожелио је добродошлицу медвједици Хенк и нашалио се да је требало да буде названа "Хенријета Тенк".

Првобитно се вјеровало да је Хенк одговорна за више од 40 провала, али узорци ДНК су доказали да су провале такође дјело још најмање два велика медвједа са апетитом за људску храну.

Откриће да Хенк није била сама у злочиначким походима навело је калифорнијске званичнике да увјере јавност да "никакви медвједи неће бити еутаназирани, повреијђени, пресељени у неки објекат или смјештени у зоолошки врт".

Биолози верују да је медвједица Хенк, која је знатно већа од већине црних медвједа, престала да се плаши људи и да је научила да користи своју снагу да на силу улази у њихове домове.

-Када имате медвједа који силом пробија пут кроз гаражна врата или отвара улазна врата док су људи унутра, то је прилично дрско и необично- рекао је портпарол CDFW -а Питер Тира за BBC у фебруару 2022.

Нејасно је гдје се налазе и каква је потенцијална судбина друга два медвејда умијешана у провале у Калифорнији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана