Медијски гафови који су насмијали свијет

Припремио: Борис Ђурић
Медијски гафови који су насмијали свијет

Вашингтон - Гафови великих свјетских медијских кућа нису ријетки, а најчешће засмију гледаоце и читаоце широм свијета и постану предмет подсмијеха на интернету.

На интернету је настала права пометња када је телевизија Си-Ен-Ен пустила на кајрону вијест да "Фока тврди да је убила Обаму". Грешка је настала замјеном само једног слова, а у ствари се вијест односила на Осаму бин Ладена. Ово није први пут да је неки велики свјетски медиј објавио гаф који насмијава гледаоце широм свијета.

Си-Ен-Ен је, иначе познат по тешким гафовима. Једном су Бејрут смјестили у Либију умјесто у Либан, а недавно су Украјину смјестили усред Пакистана.

Иста ТВ мрежа, извјештавајући 2011. са самита 20 најразвијенијих земаља свијета из Кана, објавила је мапу према којој се тај француски град налази у Шпанији. Си-Ен-Ен је приказао мапу како би помогао гледаоцима да лакше лоцирају мјесто гдје се тренутно налази њихов предсједник Барак Обама. На мапи је Кан био смјештен 1.200 километара западније, у шпанској покрајини Галицији.

Један од већих гафова десио се кинеским "Дневним народним новинама" које су као истиниту пренијеле вијест да је "Ким Јонг Ун најсексепилнији мушкарац на свијету".

Наиме, Кинези су пренијели фото-причу из америчких сатиричних новина "Онион" о вођи Сјеверне Кореје, које су га представиле на прилично сатиричан начин. Ипак, кинеским новинарима се учинило да је ријеч о правој вијести и својим читаоцима су приказале Јонг Уна као изузетно сексепилног мушкарца за којим жуде многе жене.

Амерички "Блумберг" објавио је 2008. године посмртницу  иноватору и директору америчког информатичког гиганта "Епл" Стиву Џобсу, три године прије него што је умро. Овај финансијски портал објавио је 17 страна дугу посмртницу за америчког визионара и, иако је била брзо повучена, неки медији су је пренијели, што је изазвало праву пометњу. Џобс се касније шалио на њихов рачун и на својим презентацијама приказивао цитат Марка Твена - "Извјештаји о мојој смрти су значајно преувеличани".

Новинска агенција Ројтерс 2011. године објавила је да је амерички конгресмен Габријела Гифордс преминула након што ју је у главу упуцао полудјели студент. Ту вијест пренијели су амерички медији Си-Ен-Ен, "Фокс њуз" и "Њујорк тајмс". Када је њен муж Марк чуо за погибију, доживио је шок. На срећу, вијест је била погрешна.

Један од највећих гафова десио се 3. новембра 1948. године када је "Чикаго трибјун" објавио да је републиканац Томас Дјуи побиједио Харија Трумана на изборима, што наравно није била истина. Новинари тог листа били су сигурни да ће Труман изгубити на изборима и објавили су ту вијест у новинама које су изашле у дневном издању од 150.000 примјерака.

"Њујорк пост" је имао гаф када је објавио слику двојице осумњичених за бомбашки напад на Бостонском маратону. Они су у априлу 2013. године објавили вијест "Федерални агенти траже ову двојицу усликаних на Бостонском маратону", да би се брзо испоставило да су обојица невини и један од њих, седамнаестогодишњи ученик, рекао је да је то "најгоре могуће осјећање које сам имао до сада у животу".

Наслови

"Принцеза Дајана је још била жива прије него што је умрла", један је од наслова који је привукао пажњу читалаца, као и наслов "Градски званичници не знају зашто канализација смрди" објављен у америчким новинама "Саут Хејвен трибјун".

"Жртве убистава ријетко разговарају са полицијом", "САД побиједиле са 1:1" и "Неписменост је застарјела ствар" из "Вашингтон поста" неки су од наслова који су се посљедњих година појавиле у свјетским медијима.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана