Маск најавио "Фарме беба"

Срна
Маск најавио "Фарме беба"

БИЈЕЉИНА- Најбогатији човјек свијета, шеф "Тесле" и "Твитера" Илон Маск сматра да су фабричке рађаонице или "фарме беба" будућност човјечанства те да би оне могле да помогну раст наталитета на Земљи.

У складу с тим, направљен је фустуристички филм који показује изглед те "рађаонице".

У филму који су објавиле друштвене мреже представљена је рађаоница" која може да "узгаја" до 30.000 беба годишње унутар вјештачких материца.

Креатор филма, режисер у биотехнолог Хашем ел Гаили тврди да се ова идеја, иако је ријеч о видеоконцепту, заснива на 50 година револуционарног научног истраживања које су спровели научници свијета. Ел Гаули сматра да би ове рађаонице могле бити у широкој примјени за неколико деценија.

У филму је приказана једна таква будућа рађаоница са хиљадама фетуса који се развијају у посебним капсулама са контролисаном температуром те пупчаном врпцом помоћу које се они хране и дишу.

Томе претходи "ин витро" оплодња и могућност да родитељи одаберу најодрживији и генетски супериорнији ембрион, који се такође може генетски модификовати да прилагоди особине, укључујући физичку снагу и елиминацију насљедних болести.

Постројење има 75 лабораторија, а сваки је са до 400 комора за раст. Дизајниране су тако да симулирају стварне услове у мајчиној утроби и имају сензоре који прате виталне функције бебе, попут откуцаја срца, температуре тијела и засићеност крви кисеоником. Коморе имају и камеру којом управља вјештачка интелигенција, која континуисано скенира фетус у потрази за потенцијалним генетским абнормалностима те прати цјелокупни процес развоја бебе.

Родитељи, пак, добијају апликацију помоћу које могу уживо да прате развој њихове бебе унутар капсуле, заједно са приказом њених виталних података. Могу чак и снимати поруке које ће се пуштати унутар вјештачке материце и да креирају музичке "плеј листе" за своје бебе.

Приповједач у видеу напомиње како је масивно постројење намијењено и женама које се боје трудноће због боли и као за опоравак након порода.

❤️

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана