Мароко: Предавачи нудили боље оцјене на испиту у замјену за секс

Срна
Foto: Илустрација

РАБАТ - Четири предавача на водећем универзитету у Мароку појавила су се на суду због оптужби да студентима нуде боље оцјене у замјену за секс. Академици, оптужени за подстицање на разврат, родну дискриминацију и насиље над женама, још се нису изјаснили.

Ово је најновији скандал сексуалног узнемиравања који је погодио мароканску институцију високог образовања. Међутим, ријетко се дешава да случај овог типа дође на суд. Предавачи су са Универзитета "Хасан Први" у граду Сетат, око 80 километара јужно од главног града Казабланке.

Пети предавач се суочава са оптужбама за непристојан напад и батинање. Прича је изашла на видјело у септембру кроз цурење порука на друштвеним мрежама које су наводно биле између предавача и студената. Уредник Би-Би-Сија за арапска питања Себастијан Ашер каже да је случај изазвао бијес у Мароку, али не и изненађење – низ таквих скандала укаљао је репутацију мароканских универзитета посљедњих година. Актуелни случај се разликује по томе што је заправо дошао до суда - већина пријављених инцидената није стигла тако далеко.

Групе за људска права кажу да је ово симптоматично за друштво у којем је сексуално насиље и даље распрострањено и многе жене се не осјећају самопоуздано у извјештавању о својим искуствима усљед забринутости због могућих одмазди или повреде угледа и части.

 РАБАТ - Четири предавача на водећем универзитету у Мароку појавила су се на суду због оптужби да студентима нуде боље оцјене у замјену за секс. Академици, оптужени за подстицање на разврат, родну дискриминацију и насиље над женама, још се нису изјаснили. Ово је најновији скандал сексуалног узнемиравања који је погодио мароканску институцију високог образовања.

Међутим, ријетко се дешава да случај овог типа дође на суд. Предавачи су са Универзитета "Хасан Први" у граду Сетат, око 80 километара јужно од главног града Казабланке. Пети предавач се суочава са оптужбама за непристојан напад и батинање.

Прича је изашла на видјело у септембру кроз цурење порука на друштвеним мрежама које су наводно биле између предавача и студената. Уредник Би-Би-Сија за арапска питања Себастијан Ашер каже да је случај изазвао бијес у Мароку, али не и изненађење – низ таквих скандала укаљао је репутацију мароканских универзитета посљедњих година. Актуелни случај се разликује по томе што је заправо дошао до суда - већина пријављених инцидената није стигла тако далеко.

Групе за људска права кажу да је ово симптоматично за друштво у којем је сексуално насиље и даље распрострањено и многе жене се не осјећају самопоуздано у извјештавању о својим искуствима усљед забринутости због могућих одмазди или повреде угледа и части.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана