Марокански дилери хашиша због Газе бојкотују извоз дроге у Израел

GS
Foto: FB

Израелски портал Мако пише како Трговци хашишем у Мароку, који се сматрају извозницима најтраженије дроге на свијету, одбијају продавати је криминалцима из Израела због рата с Хамасом.

Марокански хашиш сматра се најквалитетнијим на свијету, а цијена му је у сталном порасту. Мароканско царство хашиша налази се у планинама Риф, а власти затварају очи пред извозом у иностранству у замјени за мито.

Према процјенама, марокански приход од продаје дроге досеже неколико милијарди долара годишње. Трговина хашишем сматра се једном од најпрофитабилнијих индустрија у земљи, уз туризам и извоз фосфата.

Израелци који живе у Мароку тврде да би без извоза хашиша у иностранство мароканска економија могла пропасти. Стотине тона хашиша продају се дилерима дроге у Европи и Скандинавији, објаснио је Израелац који живи у Мароку и бави се кријумчарењем дроге у Шпанију и Француска.

"У најбољем случају, неколико стотина килограма мароканског хашиша стигне до Израела. Цијена килограма мароканског хашиша у Израелу може досећи 300.000 шекела (147 хиљада КМ). Потражња за њим у Израелу је луда јер је врло квалитетан, чист и снажан", казао је за Мако.

Према ријечима израелског криминалца који је члан криминалне организације у регији Схарон, трговци дрогом у Мароку одлучили су им престати продавати хашиш, због чега су изгубили десетке милиона шекела.

"Трговци хашишом у Мароку нису вољни продати нам више хашиша ни изравно ни преко посредника. Одлучили су да нас избаце због рата. Од рата смо изгубили много новца. Најмање десетке милиона шекела" признао је нарко-дилер из Схарона.

Р., један од дилера у планинама Риф, признао је у разговору за Мако да је наметнут бојкот нарко-дилерима из Израела.

"Зашто би било могуће да Израелци зарађују за живот продајући марокански хашиш када наша палестинска браћа пате од глади и живе у нехуманим условима? Купите га негдје другдје. Више не продајемо хашиш Израелцима", објаснио је, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана