Маријана Мортагва португалски Ципрас

Приредио: Борис Ђурић
Маријана Мортагва португалски Ципрас

Лисабон - Посланик љевичарске странке Блоко де Ескуерда Маријана Мортагва ноћна је мора економске елите у Португалији, гдје је многи називају новим Ципрасом.

Мортагва, која у парламент долази у џинс панталонама и "стар" патикама, права је супротност свим другим члановима у португалском парламенту.

- Ја нисам као други - каже двадесетосмогодишња Мортагва, која је постала члан парламента 2013. године, а репутацију "исправљача грешака" стекла је када се успротивила највећој португалској индустријској и финансијској империји Банко Есприто Санто (БЕС).

Као предсједник Парламентарне истражне комисије прошле године Мортагва, по струци економиста, водила је офанзиву против једне од посљедњих банкарских династија, што је довело до колапса банке 2014. године мада ју је касније португалска банка спасла.

Маријана је била заокупљена цијелим случајем те је мјесецима радила до касно у ноћ све док није ушла у траг свим чињеницама случаја БЕС. Зграда парламента постала је њена друга кућа, а црни кауч у сједишту њене странке мјесто за спавање. Овај финансијски фанатик је у овом случају видио "прилику да искритикује економску елиту", али и због историје Есприто Санто банке и веза са прошлом диктатуром.

Она сумња да су португалска влада и Народна банка Португалије знале за проблеме у БЕС-у, али нису реаговале да не би поквариле поменуту одобрену помоћ за земљу.

Иако није добила велику подршку грађана у овом случају, Маријана је успјела да покрене интересовање грађана.

- Она се издвајала захваљујући одличном познавању случаја, прецизним и директним, али увијек културним питањима, у друштву које је навикнуто на размјену питања и одговора који увијек вуку на једну страну - рекао је један од новинара додајући да је Монтагва једна од ријетких жена која често говори у парламенту.

Неки медији су је чак назвали Звијезда Португалије. Маријана је данас једна од најистакнутијих фигура своје партије и неки је виде као будућег вођу, посебно сада када се оснивач партије Франциско Лоуса повукао.

Подршка

Маријана Мортагва је свјесна да њену партију чекају велики задаци. За разлику од грчке Сиризе и шпанског Подемоса, њена партија има подршку десет одсто грађана и само 16 представника у Парламенту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана