Мама и ћерка се усписале у савремену историју: Оне су први женски породични пилотски дуо у свијету

ГС
Foto: Инстаграм

Капетан Сузи Гарет (56) и њена ћерка Дона Гарет (26) запослене су у истој авио-компанији, у којој су имале и свој први заједнички лет Сузи Гарет пилотира дуже од 30 година, једна је од првих жена примљених у компанију SkyWest Airlines, а недавно је добила и појачање, ћерку Дону.

И то није све. Њен супруг Даг и син Марк такође су пилоти. Ипак, мама и ћерка су се уписале у историји првим заједничким, комерцијаним летом.

- Нико од наше дјеце није размишљао о томе да постане пилот, али, у поређењу са другим професијама које подразумијевају сједење у канцеларији, схватили су колико смо срећни и то им је отворило очи - рекла је Сузи Гарет и додала да је презахвална због свог посла.

Сузи сматра да је за жену флексибилан распоред на послу веома важан јер јој дозвољава да се породично организује.

- Зар има боље каријере од оне која вам нуди овакву зараду, а да нисте под стресом посла који носите кући? - истакла је капетан Гарет.

Сузи изузетно воли то што ради са својом ћерком и што ће њено дијете доживјети оно што је она искусила. Драго јој је што је њена ћерка дио компаније у којој и она ради и мисли да ће ту имати сјајну каријеру.

- Цијели живот сам била изложена пилотирању и управо су страст мојих родитеља према летењу и то колико их је посао забављао утицали на мој избор - прича Дона и истиче да има још доста да научи. За њу је дивно то што је доживела начин живота својих родитеља и што је открила све могућности које нуди ова индустрија.

Сузи Герет је почела да ради 1989. године за компанију у којој је и њена ћерка. Сањала је да постане авијатичар откако се заљубила у путовање авионом на свом другом лету, од Аризоне до Лос Анђелеса, када је била у осмом разреду. Гледајући кроз прозор кабине, била је опчињена заласком сунца. Али пут ка остварењу тог циља није изгледао тако јасан.

- Тада жене нису биле баш пилоти и углавном је војска била једини начин да се то постане, али ја нисам била довољно висока за војску“, каже Сузи, која има 1,55 метара.

Одлучна, уписала је школу ваздухопловства на колеџу Монт Сан Антонио у Калифорнији 1984. Касније је радила као инструктор летења неколико година прије него што је добила први посао у SkyWest, преноси  Cnn.com.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана