Малдиви - рај на земљи

Весна Поповић
Малдиви - рај на земљи

Распршени преко Екватора у средини Индијског океана, Малдиви представљају тропски рај на око 1.200 острва груписаних у 26 атола. Мирна острва, чисто бијели пијесак и тиркизноплаве лагуне представљају идеално мјесто за одмор заљубљеника у јединствену природу, флору и фауну.

Дуго времена су били једна од најбоље чуваних тајни на свијету. Малдиви су дом 350.000 острвљана, а сваке године тај број се повећава. Сваког посјетиоца дочекују широко раширених руку, и у данашње вријеме су лако доступни из било којег дијела свијета.

Већина туриста борави на једном од 70 туристичких острва, а највећи број одмаралишта је на три атола, који су најближи главном граду: Сјеверни Мале атол, Јужни Мале атол и Ари атол. Иако све дестинације имају кристално море, пјешчане плаже и кокосове палме, ипак се између себе јако разликују.

Јефтинија острва имају млађе посјетиоце и зато су и живахнија. Мања острва су тиша и интимнија, идеална за парове и младенце, али сви нуде роњење те излете на друга острва и села. Постоји само један велики град на Малдивима, главни град Мале, који је смјештен на истоименом острву.

Службени језик је дивехи, а већина становника се добро служи и енглеским језиком док је службена религија ислам. Малдиви представљају центар једног од највећих и најбогатијих коралних подручја на Земљи. Иако велики број туриста своје вријеме проводе уживајући на прекрасним пјешчаним плажама испод кокосових палми, праву атракцију представља оно што се налази испод површине мора.

Корални вртови с најразноврснијим животињским и биљним свијетом, представљају незабораван доживљај и остављају без даха чак и најискусније рониоце. Програми роњења обухватају обилазак коралних гребена и подручја у којима пливају веће рибе, морски пси и раже, као и потопљене олупине бродова.

Осим роњења, посјетиоци могу да уживају у једрењу, сурфању, скијању на води и риболову. Климатске промјене могле би с временом, Малдиве који се налазе на ниједан метар надморске висине, избрисати са карте. Научници се боје да би могли бити потпуно потопљени до 2050. године. Стога, пожурите, прије него што нестану.

Правила

Нудизам није прихватљив, што укључује и сунчање у топлесу. Такође је неприхватљиво ходати у купаћем костиму било гдје осим на плажи. У љетовалиштима је ситуација доста либералнија, али нипошто немојте непокривени улазити у ресторан или кафе-бар па макар био уз вашу плажу. Ако идете у главни град или на острва насељена домаћим становништвом препоручљиво је носити пристојну и скромну одјећу. И мушкарци и жене требало би да покрију бедра и рамена. Сви хотели и бродови за крстарења имају у понуди алкохол за своје госте.

Цијене

Смјештај од 120 КМ

Карта за трајект од 1КМ

Коктели од 10 КМ

Спа третмани од 121 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана