Макрон и краљ Чарлс "појели" 475.000 евра

Агенције
Макрон и краљ Чарлс "појели" 475.000 евра

ЛОНДОН - Француски предсједник Емануел Макрон потрошио је скоро 475.000 евра на раскошну вечеру за краља Чарлса Трећег и краљицу Камилу прошле године, чиме је направио "велику рупу" у годишњем буџету, саопштио је највиши ревизорски суд Француске.

Макрон је прошлог септембра приредио раскошну вечеру у Версајској палати за британског краља и његову супругу.

Они су послужени плавим јастогом и раковима, а затим бресе пилетином заштићеног поријекла и печуркама. На јеловнику је био и читав асортиман сирева - међу којима и француски конте и британски буђави сир стичелтон, а за десерт им је послужен колачић од руже - макарон напуњен кремом од латица руже, малина и личија, азијске трешње.

Та вечера је коштала укупно 474.851 евро, укључујући трошкове од 166.193 евра за угоститеље и 42.515 евра за пиће.

На вечери, којој су присуствовали и глумац Хју Грант, музичар Мик Џегер и фудбалски тренер Арсен Венгер и друге званице, краљ Чарлс је рекао Макрону да његова великодушност духа подсјећа на почасти одате у Француској покојној краљици Елизабети.

У својој здравици, француски предсједник је рекао да зна да ће и поред Брегзита и старих веза наставити да заједно пишу дио историје Старог континента.

У међувремену, у жељи да убиједи Њу Делхи да купи више француских подморница и борбених авиона, Макрон је такође организовао свечану вечеру у част премијера Нарендре Модија у Лувру у јулу 2023, која је коштала 412.000 евра, рекао је ревизор.

Ревизор се, такође, позабавио повећањем трошкова предсједничких путовања у иностранство, укључујући све већу употребу "ербас А330" за међународне летове по цијени од преко 23.000 евра по сату.

Као резултат веће потрошње на државне пријеме и службена путовања трошкови предсједништва порасли су за 6,5 одсто прошле године на 117,2 милиона евра, остављајући буџетски мањак од 8,3 милиона евра, саопштила је ревизорска канцеларија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана