Македонија рај за инвеститоре, пакао за раднике

Дојче веле
Македонија рај за инвеститоре, пакао за раднике

Скопље - Македонија међу страним инвеститорима важи за једну од најпожељнијих европских дестинација, али је с друге стране лидер у Европи по броју запослених који раде у модерном ропству.

Економија расте три одсто годишње, што је завидан проценат на европском нивоу, али Македонци су међу најсиромашнијим Европљанима са стандардом који износи тек трећину европског просјека.

Скромно, али добро одјевен, насмијан, али видно преморен. Изгледа као да гази пету деценију живота, а у ствари има тек 35 година. Горан мора да порани како би ухватио фабрички аутобус који га сваког јутра вози до радног мјеста. Живи у Велесу, а ради у близини Кавадараца у погону њемачког "Дрекслмајера", великог произвођача дијелова за аутомобиле. Горан радне дане проводи на ногама чекајући аутобус, стојећи у њему јер су сједишта заузета, али и у погону фабрике гдје може да предахне само током двадесетоминутне паузе. Вјеште руке се старају да електроника која ће бити испоручена "Мерцедесу" буде беспријекорна и на крају уграђена у аутомобиле које ће возити неки срећнији људи. Горан о "Мерцедесовом" моделу може само да сања.

- Напорно је, али мора да се гура. Немам избора. Цијели дан сам на ногама за 180 евра мјесечно. За рад викендом или празницима се добије нешто ситно преко тога. Физички издржавам, али психички већ попуштам. Убија ме што сам под сталним притиском да испуним задату норму. Ради се у јаком темпу, не могу да схватим чему то форсирање. Кажу, њемачка фирма, а Нијемац хоће квалитет, али под каквим условима - упитао је Горан.

Сличну судбину дијеле хиљаде радника у страним и домаћим фирмама у Македонији.

- Да је лако, не би у ове двије-три године отишло око 4.000 људи. Стално једни одлазе, други долазе, ријетко ко издржи. Ја сам самохрана мајка и морам да будем овде, нема ми друге - каже једна радница из Штипа.

Незапосленост у Македонији благо пада, али и даље износи огромних 25 одсто. Половину незапослених чине млађи од 30 година. Плате такође падају и граниче с мизеријом, јер око 70 одсто запослених има просјечну зараду од 355 евра или мање. С друге стране, велики страни инвеститори попут "Џонсон контролса", "Технохозеа", "Ван Хула", "ОДВ електрика" узеле су масне државне субвенције.

Македонија је тужни европски лидер у модерном ропству с обзиром на то да Фондација "Вок фри" процјењује да око 13.000 људи ради у ропским условима. То је удио од 0,64 одсто популације, чиме је Македонија и на свјетском нивоу на високом 18. мјесту. Тако је рај за инвеститоре постао ноћна мора за раднике.

Плаћена висока цијена

Стручњаци кажу да је плаћена страшна цијена демонстративног успјеха када власт доведе инвеститора.

- Све док је висока незапосленост, не можемо очекивати високе плате. То је кључни проблем македонске економије. Видимо какав кадар регрутују страни инвеститори и колико га плаћају - каже професор Зоран Ивановски.

Пеце Ристевски из Синдиката индустрије, енергетике и рударства подсјећа да власт потпуно јавно инвеститорима представља своју земљу као оазу јефтине радне снаге.

- То страни инвеститори и користе, а неки плаћају мање чак и од домаћих фирми - каже Ристевски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана