Мајка седморо дјеце води фарму са 1.000 оваца

Борис Ђурић
Мајка седморо дјеце води фарму са 1.000 оваца

Аманда Овенс је још као тинејџерка сањала да ће једног дана имати своју фарму и живјети на селу са својом породицом. Двадесет година касније сан јој се остварио и данас води фарму са 1.000 оваца која се простире на 2.000 хектара у јоркширском селу Дејлс.

Она се сваки дан буди у зору да би се побринула за своје стадо, као и за своје седморо дјеце, од којих најмање увијек носи са собом док хода брдима за стадом и овчарским псима. Фарма је удаљена два часа вожње по макадамском путу од првог насеља, тако да су сва, осим двоје дјеце, рођени на путу до болнице.

Њена дјеца никада не иду у продавницу или биоскоп и почињу да раде на фарми чим мало ојачају.

- Не играм пузле са својом дјецом и то ми некада смета. Али заједно бринемо о овцама и то нас доста повезује као породицу - каже ова Британка.

Упркос незгодној радној сатници, она никада није зажалила што је испунила свој тинејџерски сан - да буде чобаница и води фарму.

Рођена је у породици машинског инжењера и модног модела у граду Хадерсфилд. Након завршетка средње школе уписала је школу за ветеринарске техничаре и убрзо је почела да посјећује неколико фарми гдје је чистила ђубре и дезинфиковала кокошке.

- Битно је било почети на самом дну и видјети грубу страну живота на фарми - објашњава Овенсова, која није хтјела да проведе живот радећи на производној траци у некој фабрици хране.

Жеља за оваквим животом јој се јавила када је као средњошколка прочитала књигу о животу чобана у Великој Британији.

- Књига је била препуна дивних фотографија, али и бруталних призора о животу чобана. Нисам знала да такав живот још постоји - присјећа се Аманда.

Упоредо је учила о узгајању оваца и када је видјела оглас за посао чобана одлучила је да се пријави.

- Захваљујући фармерском часопису "Фармерс викли" и са мало блефирања успјела сам да убиједим фармера, који је нудио посао, да знам доста о послу чобана - сјећа се Овенсова.

Добила је сезонски посао на једној фарми гдје фармери из региона Кумбрија шаљу јагњад током зиме. Након зиме одлучила је да оде са фармерима на сјевер земље да би стекла још искуства. Смјестила се у стару приколицу на једној фарми и почела је да пружа помоћ свим фармама у околини.

- Могла сам лако одустати тада, јер сам била сама, нисам имала новца и радила сам по читав дан - каже ова неустрашива жена.

Њени изгледи су се побољшали када су је једне ноћи послали у удаљену фарму да покупи младог овна којег је власник изнајмљивао за расплод. По доласку на фарму свидио јој се власник Клајв и зближили су се када су намјештали сломљену ногу једне овце. Недуго након тога одлучили су да се вјенчају и тако је Аманда готово преко ноћи постала газдарица фарме са 1.000 оваца.

За вођење фарме постоје многи курсеви, али Овенсова каже да је најбитније искуство рада на некој од њих.

- Такође, морате читати све магазине и знати рачунаре који су дио модерног газдинства. Ако желите да имате сопствену фарму, мораћете добити главни добитак на лутрији. Ипак, када стекнете доста искуства и успоставите контакте ствари могу кренути у добром смјеру - поручује Аманда Овенс.

Examiner.co.uk

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана