Луфтханза остварила први профит од почетка пандемије

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БЕРЛИН - Њемачка авио-компанија Луфтханза извЈестила је данас да је забиљежила први квартални профит од почетка пандемије корона вируса.

Овај авио-превозник је остварио оперативни профит од 17 милиона евра (око 19,7 милиона долара) у трећем кварталу ове године,преноси Дојче веле.

Приходи компаније су се скоро удвостручили у томесечју јул-септембар достигавши 5,2 милијарде евра, што је скок од 96 посто у односу на годину раније. „Са растућом потражњом за пословним путовањима и рекордним резултатом Луфтханзе Карго, савладали смо још једну препреку на путу изласка из кризе и вратили се на позитивну територију“, навео је предсједник и извршни директор Луфтханзе Карстен Шпор у саопштењу.

Компанија намјерава да прошири понуду путничких летова за 2022. годину на око 70 посто нивоа прије пандемије. Највећу њемачку авио-компанију је прошле године од пропасти спасила влада пруживши јој финансијску помоћ у мају 2020. у износу 9,0 милијарди евра пошто је пандемија нанела Луфтханзи огромне губитке.

На име пружене помоћи њемачка влада је добила 20 посто власничког удјела у компанији. Из Луфтханзе поручују да намјеравају да у потпуности отплате владине позајмице и да откупе своје акције, додајући да су већ покренули те активности. Луфтханза, основана 1953. године, такође поседује авио-компаније Остријан Ерлајнс (Аустриан), Свис Интернешенал Ерлајнс, Браселс Ерлајнс и нискотарифног превозника Јуровингс (Еуроwингс).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана