Лос Анђелес - престиж и романтика

Јелена Бјелица
Лос Анђелес - престиж и романтика

Лос Анђелес је највећи град у Калифорнији и други највећи град у Сједињеним Америчким Државама. Сам град, чије име на шпанском језику значи анђели, има око 3,8 милиона становника.

Прије свега, Лос Анђелес је град свјетског џет-сета, град престижа, уснуле романтике, топлих вјетрова Санта Барбаре.

То је дом Холивуда, "епицентра" свјетске филмске индустрије.

ГРАД ЈЕ смјештен уз обалу Тихог океана на југу америчке савезне државе Калифорније. "Град анђела", како га поносно називају његови становници, налази се у заливу Санта Моника.

Планина Санта Моника дијели центар Лос Анђелеса од Холивуда. Плаже на Пацифику, а поготово чувена "Venice" плажа подсјетиће вас на легендарну серију "Чувари плаже". Ова прекрасна пјешчана плажа љети је препуна људи - од уличних забављача до бициклиста, пливача или једноставно посматрача и шетача. У дијелу плаже под називом "Muscle Beach " можете видјети бројне бодибилдере у акцији вјежбања.

У Лос Анђелесу се налази и "Грифит парк", један од највећих градских паркова у Сјеверној Америци.

Град има више од 840 музеја и умјетничких галерија, од којих су најпознатији "Гети центар" и Los Angeles County Museum of Art.

ОБАВЕЗНО ТРЕБА посјетити и музеј "Мадам Тисо" гдје се можете фотографисати са реалистичним воштаним фигурама својих омиљених суперхероја, филмских и спортских звијезда и других славних особа.

Легендарни Дизниленд (Disney World) или California Adventure Park од Лос Анђелеса удаљени су само неколико часова.

Наравно, оно по чему је Лос Анђелес најпознатији је забавна индустрија чије су главне и највеће гране телевизијска и филмска продукција.

Данас је Лос Анђелес познат као град филма, јер се у њему налази сједиште неколико највећих свјетских продукцијских кућа смјештених у престижном крају града знаном под именом Холивуд.

ОВАЈ ГРАД ПРЕДСТАВЉА омиљено мјесто туриста који на плажама насеља "Vience" уживају у чарима Тихог океана. Током боравка у Лос Анђелесу обавезно треба видјети и чувени Сансет булевар (Булевар сумрака) са бројним ексклузивним продавницама и мермерним тротоаром са звијездама Холивуда, Родео драјв - шопинг улицу, холивудске студије, кинески театар, "Dolby" театар, као и Беверли Хилс - ексклузивну резиденцијалну зону града.

Историја

Лос Анђелес је као насеље 1781. године основао шпански гувернер Калифорније Felipe de Neve, заједно с 44 досељеника, а тада је то подручје углавном служило за бављење сточарством. Током 1835. Лос Анђелес је постао град и истовремено главни град најсјеверније мексичке регије Алта Калифорније. У Лос Анђелесу су 1932. први пут одржане Олимпијске игре, а брзо напредујућа филмска индустрија мамила је бројне новопридошлице у град.

УСЛУГЕ                                                   ЦИЈЕНЕ:

кафа од 4 КМ

пиће од 5 КМ

дневна карта у градском превозу од 5 КМ

изнајмљивање аутомобила на дан од 30 КМ

преноћиште од 80 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана